Syrische ambassadeur hekelt VN-rapport chemische wapens

Het rapport van onderzoekers van de Verenigde Naties waarin staat dat Damascus chloorgas zou hebben gebruikt in het noorden van Syrië 'bevat absoluut geen materiële bewijzen'. Dat heeft de Syrische ambassadeur bij de Verenigde Naties Bashar Jaafari gezegd.

De Syrische VN-ambassadeur Bashar Jaafari. Beeld REUTERS
De Syrische VN-ambassadeur Bashar Jaafari.Beeld REUTERS

Volgens de onderzoekers hebben Syrische militaire helikopters op minstens twee plaatsen in de provincie Idlib, in het noordwesten van Syrië, chloorgas verspreid; in Talmenes op 21 april 2014 en in Sarmin op 16 maart 2015. Terreurgroep Islamitische Staat zou mosterdgas gebruikt hebben in Marea (Aleppo) op 21 augustus 2015.

Chloorgas
De conclusies van het rapport 'zijn volledig gebaseerd op verklaringen van getuigen uit terroristische gewapende groepen', aldus Jaafari tegen de pers na een vergadering van de VN-Veiligheidsraad over het rapport. 'In de conclusies ontbreekt het volledig aan materiële bewijzen, zoals stalen of medische rapporten.'

De Syrische overheid vindt dan ook dat nader onderzoek nodig is naar de betreffende voorvallen. 'We moeten de waarheid te weten komen zonder dat deze incidenten gemanipuleerd worden voor politieke doeleinden', aldus de VN-ambassadeur.

En ook Rusland, een bondgenoot van Syrië, is nog niet bereid om de resultaten van het rapport te accepteren. 'De onderzoekers hebben het moordwapen gevonden, maar er staan geen vingerafdrukken op', zei de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin. 'Er zijn nog onopgeloste vragen.'

Sancties
Frankrijk en Groot-Brittannië vroegen dinsdag om sancties tegen het Syrische regime, dat ze beschuldigen van 'oorlogsmisdaden'. De Franse VN-ambassadeur François Delattre vroeg bovendien om het mandaat van de onderzoekscommissie Joint Investigative Mechanism (JIM), dat in september afloopt, met minstens een jaar te verlengen om de aanvallen met chloorgas van 2014 en 2015 te onderzoeken.

De JIM, die bestaat uit 24 onderzoekers die door de VN werden aangesteld, werd in augustus 2015 opgericht na chlooraanvallen in drie dorpen in Syrië, waarbij 13 doden vielen. De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power stelde dat Damascus 'de prijs zal moeten betalen' voor de aanvallen.

Meer over