'Syrisch leger verdrijft Islamitische Staat uit historische stad Palmyra'

Nu het Syrische regeringsleger afgelopen weekeinde de stad Palmyra heeft heroverd op Islamitische Staat (IS), gaat de internationale aandacht uit naar de restauratie en herbouw van de Romeinse monumenten die de terreurorganisatie er heeft verwoest.

Syrische overheidstroepen vieren de herovering van Palmyra vlakbij de citadel van de stad. Beeld afp
Syrische overheidstroepen vieren de herovering van Palmyra vlakbij de citadel van de stad.Beeld afp

Meerdere bronnen bevestigden maandag dat Palmyra zondagmorgen in zijn geheel is heroverd door het Syrische regeringsleger. Dat gebeurde na hevige gevechten in de afgelopen week, ondersteund met Russische luchtaanvallen. IS was sinds mei 2015 in handen van IS.

Hoewel de Russische president Vladimir Poetin eerder deze maand aankondigde dat hij zijn troepen terugtrekt uit Syrië en daar bovendien een staakt-het-vuren geldt, vecht Rusland onverminderd door aan het front met IS.

De herovering van Palmyra, bijgenaamd de 'bruid van de woestijn' vanwege de antieke monumenten vlak buiten de huidige stad, is niet alleen een symbolische opsteker voor de Syrische president Bashar al-Assad en zijn metgezel Poetin. Het woestijnstadje is ook van grote strategische waarde: Palmyra ligt aan de snelweg naar Deir al Zor, een ander IS-bolwerk.

Poetins hulp

Poetin heeft meteen de hoofdrol opgeëist bij het restaureren van de stad. De val van Palmyra is zijn belangrijkste wapenfeit sinds hij zich vorig najaar mengde in de Syrische burgeroorlog. Nu dit weekend de laatste Russische bommen zijn afgeworpen, richt Poetin zich op wat symbool kan staan voor de overwinning: een snelle herrijzenis van de door IS verwoeste monumenten vlak buiten de stad.

Zondagmorgen belde Poetin met de directeur van werelderfgoedorganisatie Unesco: bij de wederopbouw van Palmyra hoopt hij op 'nauwe samenwerking' met experts van het Hermitage-museum in Sint Petersburg. In een reactie zegt Unesco waarde te hechten aan 'het belang van nationaal erfgoed voor veerkracht, nationale eenheid en vrede.'

Vandaag zal een team archeologen uit Damascus in Palmyra aankomen om te inventariseren hoe groot de schade is aan de monumenten. In de zomer van 2015 verspreidde IS propagandafilms waarop is te zien hoe de beroemde tempels van Baalshamin (2de eeuw voor christus), Baal (32 na Christus) en de triomfboog van Septimius Severus (3de eeuw na Christus) worden opgeblazen.

Hoewel in de internationale gemeenschap op zichzelf grote steun is voor het restaureren en zelfs herbouwen van deze monumenten, die behoren tot de meest waardevolle Romeinse bouwwerken in het Midden-Oosten, weerklinkt ook twijfel over de politieke agenda van dit project, zelfs binnen werelderfgoedorganisatie Unesco.

'Wij gaan niet iets herstellen dat tot stof is vergaan', zegt Annie Sartre Fauriat, de Unesco-expert op het gebied van Syrië, afgelopen weekend tegen het Franse persbureau AFP, erop wijzend dat de tempel van Baal door IS bijna met de grond gelijk is gemaakt. Bovendien wijst ze erop dat in Syrië nog onverminderd een oorlog aan de gang is. 'Ik denk dat er andere prioriteiten zijn voordat we ruïnes gaan herstellen.'

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Syrische regeringssoldaten vieren de herovering van gebied rond Palmyra. Beeld reuters
Syrische regeringssoldaten vieren de herovering van gebied rond Palmyra.Beeld reuters

Assad klopt aan de poorten van Palmyra

Het Syrische leger staat aan de poorten van de archeologische woestijnstad Palmyra, die vorig jaar mei werd veroverd door terreurgroep Islamitische Staat (IS). Toch zal het moeilijk worden om de stad daadwerkelijk binnen te dringen, zegt ex-inwoner Abu Abbas. 'IS laat zich niet zomaar verjagen.'

Syriërs bij de ruïnes in Palmyra eerder deze maand. Beeld afp
Syriërs bij de ruïnes in Palmyra eerder deze maand.Beeld afp

3D-technologie

Archeologen van de universiteiten van Harvard en Oxford hebben onlangs laten weten dat zij de triomf­boog van de tempel van Baal met behulp van 3D-technologie volgende maand zullen doen herleven op Times Square in New York en in Londen. Deze 3D-technologie zal mogelijk ook worden gebruikt om de tempel in Palmyra daadwerkelijk te herbouwen.

'De algemene en bekende mening is dat verwoeste oudheden niet herbouwd dienen te worden, maar in het geval van Palmyra is dat anders', verklaarde Maamun Abdulkarim, directeur van het instituut voor oudheden in Damascus, tegen het Syrische staatspersbureau Sana. De Syrische regeringsantiquair voegt eraan toe dat bij herbouw van de circa 2.000 jaar oude monumenten alleen 'nieuwe identiek ogende stenen uit de steengroeve bij de stad' zullen worden gebruikt.

Meer over