Syrisch leger bombardeert met opzet ziekenhuizen Aleppo

Het oostelijk deel van de Syrische stad Aleppo, deels in handen van opstandelingen tegen het regime-Assad, is dit weekend opnieuw zwaar getroffen door luchtbombardementen. Volgens hulporganisaties functioneren er niet of nauwelijks nog ziekenhuizen in dit deel van de stad. Die worden met opzet door de Syrische luchtmacht gebombardeerd.

Paard en wagen rijdt langs het kapotgeschoten ziekenhuis al-Hakeem in het oosten van Aleppo. Beeld reuters
Paard en wagen rijdt langs het kapotgeschoten ziekenhuis al-Hakeem in het oosten van Aleppo.Beeld reuters

De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat er geen enkel ziekenhuis of noodhospitaal in het oostelijk deel van de stad meer functioneert. De Amerikaanse regering noemt de bewuste aanvallen 'gruwelijk'.

Zowel op zaterdag als zondag zouden Syrische toestellen vatenbommen hebben gedropt. Het aantal slachtoffers is nog niet bekend, maar volgens hulporganisatie Witte Helmen zou het alleen al op zaterdag om tenminste 61 burgers gaan. Het bombarderen van ziekenhuizen compliceert het bijhouden van het aantal doden en gewonden. Veel burgers durven daar niet meer heen voor hulp, ook al zijn ze gewond, uit angst opnieuw te worden geraakt.

Hoge prijs voor burgers
Volgens waarnemers ter plekke zijn de straten in het oosten van Aleppo uitgestorven en brengen de meeste mensen dit weekeinde schuilend in hun huizen door. In het westen van de stad ging het zondag ook mis. Volgens de staatsmedia pleegden rebellen er een aanslag, mogelijk uit vergelding voor de gebeurtenissen van zaterdag. Acht mensen, waaronder zeven kinderen, kwamen om het leven toen in een school brand uitbrak.

Een klaslokaal dat volgens Syrische staatsmedia is aangevallen door rebellen. Minstens zeven kinderen kwamen om het leven. Beeld afp
Een klaslokaal dat volgens Syrische staatsmedia is aangevallen door rebellen. Minstens zeven kinderen kwamen om het leven.Beeld afp

De VN-afgevaardigde Staffan de Mistura slaagde er de afgelopen dagen niet in tot een vergelijk te komen met de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid Muallem. De VN wil een autonome status voor Aleppo om de humanitaire crisis te kunnen bezweren, maar de regering wil daar absoluut niets van weten. De Mistura waarschuwt de regering vergeefs voor de hoge prijs die burgers moeten betalen.

De toevoer van medicamenten en voedsel stagneert steeds meer. De VN-afgezant Jan Egeland zei tegen persbureau Reuters dat de bevolking van Aleppo met het invallen van de winter en teruglopende voorraden het steeds zwaarder gaat krijgen. 'Ik heb begrepen dat de opslagplaatsen vrijwel leeg zijn en dat voor tienduizenden gezinnen voedseltekorten dreigen', aldus de Noor, die voor de VN toezicht op de humanitaire crisis in Aleppo moet zien te houden.

Mensen nemen de schade op in gebombardeerd ziekenhuis Omar Bin Abdulaziz. Beeld reuters
Mensen nemen de schade op in gebombardeerd ziekenhuis Omar Bin Abdulaziz.Beeld reuters
Meer over