Syriërs weer massaal de straat op ondanks geweld

Tienduizenden demonstranten zijn vandaag in heel Syrië de straat opgegaan om het aftreden van president Bashar Assad te eisen. De betogers negeerden de bloedige aanval op de stad Hama die al enkele dagen gaande is.

President Assad slaat betogingen keihard neer. Beeld ap
President Assad slaat betogingen keihard neer.Beeld ap

Van de hoofdstad Damascus tot aan de zuidelijke provincie Daraa en Deir el-Zour in het oosten waren demonstranten op de been. Ook in Qamishli in het noorden en Homs werd geprotesteerd, meldden activisten.

Elf doden

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn vandaag minstens elf betogers doodgeschoten. Er zouden onder meer fatale schoten zijn gelost in de plaats Irbin, vlak bij de hoofdstad Damascus. In totaal zijn de afgelopen week vermoedelijk enkele honderden burgers vermoord door het leger en door andere veiligheidsdiensten en milities van Assad.

Hama wordt ondertussen nog steeds onder vuur genomen. De stad wordt al zes dagen belegerd door regeringstroepen die proberen de opstand tegen Assad de kop in te drukken. Sinds het uitbreken van de opstand zijn al 1700 burgers om het leven gekomen.

Meer over