Syriëgangers op vrije voeten, met enkelband

Twee vermeende jihadstrijders uit Arnhem, die in augustus op weg naar Syrië in de Duitse stad Kleef zijn opgepakt, komen op 11 februari onder voorwaarden vrij. Mohammed el A. (26) en Hakim B. (21) zijn nog wel verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

ARNHEM - De Duitse politie vond bij hun aanhouding in hun huurauto gevechtskleding, iPhones, simkaarten en een fors bedrag aan contant geld. Op hun iPhones en Mac's werd later jihadistisch materiaal aangetroffen, waaronder filmpjes met de onthoofding van kinderen.

De Arnhemse rechter laat bij zijn besluit het persoonlijk belang van de verdachten zwaar meewegen. Het duo zit al een half jaar vast onder zware detentieomstandigheden (op de Terroristenafdeling van gevangenis De Schie in Rotterdam). Voor Mohammed, die vlak voor zijn vertrek een islamitisch huwelijk sloot, komt daarbij dat zijn vrouw volgende maand moet bevallen.

Het Openbaar Ministerie kan het besluit van de rechter billijken, maar geeft aan te worstelen met 'een lastig dilemma'. Wat heeft prioriteit: het persoonlijk of maatschappelijk belang? Mohammed en Hakim worden verdacht van 'een ernstig delict dat grote maatschappelijke onrust veroorzaakt'. Niet voor niets halen de Nederlandse autoriteiten alles uit de kast - het intrekken van paspoorten, mogelijk afnemen van de Nederlandse nationaliteit - om Syriëgangers af te stoppen. Zomaar vrijlaten kan niet.

De rechter is het daarmee eens. Bij verdachten van 'overtuigingsmisdrijven' is het herhalings- en vluchtgevaar groot, zegt hij. Dus stelt hij strikte voorwaarden. Ze moeten een elektronische enkelband om, mogen Nederland niet verlaten en niet in de buurt van vliegvelden komen.

Afscheidsbrief

Mohammed, tenger, lange krullende haardos, blauwe trui, slippers aan de voeten, maakt een stugge indruk. Hij accepteert de voorwaarden, zegt hij kortaf. De suggestie van het OM dat de relatie met zijn vrouw, aan wie hij een afscheidsbrief schreef, niet bestendig genoeg is om bij haar in te trekken, verwerpt hij afgemeten: 'De verhouding is goed'. Kickbokser Hakim, stevig, kort haar, slippers, wit T-shirt, is spraakzamer. Hij geeft toe dat hij op weg was naar Syrië. 'Om mijn broer te bezoeken, niet om te strijden.'

Beide verdachten hebben een broer in Syrië. Over die van Hakim is weinig bekend. Maar volgens het OM is Mohammeds oudere broer Abdelkarim daar zeer actief. Hij maakte opnamen van de strijd met zijn iPhone, sms'te uitvoerig met Mohammed over diens komst naar Syrië. In een sms'je werd gerept over drie reizigers. Yasin, het jongste broertje van Mohammed, zou ook gaan. Hij werd voor zijn vertrek aangehouden door de politie.

'De officier lijkt beelden van een oorlogsfilm in de tenlastelegging te hebben opgenomen', zegt Mohammeds raadsman Serge Weening vooruitlopend op de inhoudelijke behandeling. Hij benadrukt dat in een oorlog niet alle eenheden strijden. Bevoorrading is ook nodig. Wellicht wilde het duo slechts gevechtskledij afleveren.

De zaak is voor onbepaalde tijd geschorst.

undefined

Meer over