'Syrië vernietigt depots chemische wapens'

Na maanden van vertraging is Syrië begonnen met het vernietigen van tientallen ondergrondse bunkers waar chemische wapens werden gemaakt en opgeslagen. Dat hebben bronnen in diplomatieke kringen maandag gezegd.

Chemische wapens uit Syrië aan boord van het Deense vrachtschip Ark Futura op weg om vernietigd te worden. Beeld REUTERS
Chemische wapens uit Syrië aan boord van het Deense vrachtschip Ark Futura op weg om vernietigd te worden.Beeld REUTERS

In het kader van een missie van de Verenigde Naties en de OPCW (Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens) leverde Syrië vorig jaar zijn arsenaal chemische wapens in. Het land liep echter achter met de vernietiging van de bunkers. Eind december maakte Syrië een begin met de eerste locatie, maar het werk werd uitgesteld door slecht weer. Eind januari wordt de plek naar verwachting afgesloten met betonnen muren.

In 2013 vielen bij aanvallen met chemische wapens in Syrië honderden doden. Onder Amerikaanse druk stemde het Assad-bewind daarop in met de vernietiging van zijn hele arsenaal.

De VN-OPCW-missie stond onder leiding van de Nederlandse Sigrid Kaag.Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië in maart 2011 zijn meer dan 200.000 Syriërs omgekomen en miljoenen op de vlucht geslagen.

Meer over