Syrië staat open voor regering van nationale eenheid

De Syrische regering is bereid tot de vorming van een regering van nationale eenheid. Dit heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Muallem, maandag gezegd tegen de Libanese nieuwszender al-Mayadeen. Volgens al-Muallem heeft de regering in Damascus 'een politieke routekaart' die kan helpen een einde te maken aan de al vijf jaar slepende bloedige burgeroorlog.

Leden van de hulporganisatie White Helmets redden kinderen in Aleppo. Beeld reuters
Leden van de hulporganisatie White Helmets redden kinderen in Aleppo.Beeld reuters

Wel zouden er eerst een referendum over een nieuwe grondwet en parlementsverkiezingen moeten komen. Al-Muallem zei dat de wapenstilstand die Moskou en Washington eerder deze maand hebben opgesteld, nog niet van tafel is. Zijn Amerikaanse collega John Kerry heeft de uitspraken over een routekaart en een eenheidsregering maandag afgewezen, omdat de regering in Damascus de stad Aleppo zo zwaar onder vuur neemt. 'De mededelingen van het regime van Assad zijn vrijwel zonder betekenis op dit moment', aldus Kerry.

De regering heeft volgens staatspersbureau SANA maandag in een westelijke voorstad Homs 250 rebellen of familie van de strijders laten gaan. De evacuatie in al-Waer, circa 130 kilometer ten noorden van Damascus, is onderdeel van een overeenkomst tussen de regering en rebellen.

Kinderen slachtoffer in Aleppo

Kinderen maken ongeveer de helft uit van de slachtoffers die de afgelopen dagen zijn gevallen in het door rebellen bezette deel van Aleppo. Dat melden hulpverleners dinsdag die in het hevig bestookte oosten van de Syrische stad werken.

Van de gewonden die zaterdag werden opgenomen in een ziekenhuis in Aleppo was 43 procent minderjarig, liet de medische staf aan hulporganisatie Save the Children weten. De ambulancedienst van de Syrische hulporganisatie Shafak haalde de afgelopen twee dagen evenveel kinderen als volwassenen op.

Door de grote tekorten aan geneesmiddelen, apparatuur en personeel kunnen de veldhospitalen gewonde kinderen vaak niet redden. De patiëntjes kunnen ook niet naar elders worden gebracht, omdat Oost-Aleppo wordt belegerd en is afgegrendeld door Syrische regeringstroepen.

De uitgeputte hulpverleners moeten ook voor hun eigen leven vrezen. Vorige week raakte een medewerker van Shafak zwaargewond door een luchtaanval van het Syrische leger.

Het Rode Kruis liet maandag weten dat het wel voor het eerst in vijf maanden gelukt is hulpgoederen te bezorgen in vier belegerde Syrische steden. Het gaat om Madaya en Zabadani, twee stadjes bij Damascus die in handen zijn van de rebellen, en Foa en Kefreya in de provincie Idlib. In die laatste twee maakt het regeringsleger de dienst uit. In totaal reden zondag 71 trucks de vier steden binnen. Ze hadden eten, medicamenten en hygiënische producten voor 60 duizend mensen bij zich.

Oorlogsmisdaden

Vorige week werd een hulpkonvooi van de Verenigde Naties in de buurt van de belegerde stad Aleppo aangevallen en grotendeels verwoest. De westerse grote mogendheden betichtten Syrië en steunpilaar Rusland afgelopen weekeinde van oorlogsmisdaden in Aleppo.

De Russische regering zei maandag op zijn beurt dat de wapenstilstand in Syrië is aangegrepen door 'terroristen' om zich te hergroeperen, te herbewapenen en de aanval op regeringstroepen in te zetten. Moskou verwijt de Verenigde Staten dat zij verzuimen hun bondgenoten onder de rebellen te overreden afstand te nemen van de jihadisten met wie zij tot dusver schouder aan schouder tegen president Bashar al-Assad vechten. Daardoor 'zetten terroristen hun aanvallen voort' en kan ook de strijd tegen hen niet worden gestaakt, aldus Peskov.

Rusland en de VS maakten zich sterk voor een wapenstilstand en bewerkten daartoe respectievelijk de regering en de rebellen, maar het bestand liep een week geleden stuk. Dat was voor het Syrische leger het startsein voor ongekend zware bombardementen op Aleppo. Het Westen betichtte de Syrische regering en haar steunpilaar Rusland daarop van oorlogsmisdaden. Reden voor Moskou om een topconferentie over Syrië voorlopig uit te sluiten.

Hulpverleners bevrijden mensen uit het puin na luchtaanvallen boven Aleppo. Beeld afp
Hulpverleners bevrijden mensen uit het puin na luchtaanvallen boven Aleppo.Beeld afp

Bombardementen

Zeker 68 inwoners kwamen zondag om het leven. Volgens de Witte Helmen, een in het Westen bekroonde hulporganisatie die actief is in de rebellenwijken van Aleppo, zijn het er tientallen meer. De VN veronderstellen dat de Syrische president Bashar al-Assad, mogelijk met Russische steun, bombardementen uitvoert op woonwijken in Oost-Aleppo, in handen van oppositiegroepen die gekant zijn tegen de Syrische regering.

Luchtaanvallen verwoestten zaterdag pompen die rebellengebieden voorzagen van water. De opstandelingen lijken vervolgens in hun gebieden installaties te hebben uitgeschakeld die normaal gesproken water pompen naar stadsdelen die in handen zijn van regeringstroepen.

Inwoners graven grote kuilen in de stad om aan drinkwater te komen. Dit water is echter vervuild. Hulporganisaties vrezen voor een grote uitbraak van ziektes. 'Ik werk al 46 jaar voor de VN en heb al 17 oorlogen meegemaakt, maar nooit eerder heb ik iets gezien dat overeenkomt met de verschrikkingen van deze dagen', zegt Syrië-gezant Staffan de Mistura.

Zondag was de VN-Veiligheidsraad in spoedvergadering bijeen om te overleggen over de situatie in Aleppo. Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN, sprak in een verklaring over een 'ijselijke' escalatie, die kan neerkomen op het begaan van 'oorlogsmisdaden'.

Een man loopt naast een brandende bus in de wijk Salahaddin in Aleppo. Beeld afp
Een man loopt naast een brandende bus in de wijk Salahaddin in Aleppo.Beeld afp
Meer over