Syrië doelwit van sancties VS

De Verenigde Staten staan op het punt economische sancties te treffen tegen Syrië. Er zou bewijs zijn dat Damascus anti-Amerikaanse opstandelingen Irak binnensmokkelt....

De VS waarschuwen de Syrische regering al maanden zich terughoudend op te stellen in de conflicten in het Midden-Oosten. Maar volgens de Amerikanen geeft Syrië geen gehoor aan deze oproepen.

Begin dit jaar ontspon zich in Washington een discussie over de vraag wat te doen. Naar verluidt drongen ambtenaren van minister van Defensie Donald Rumsfeld aan op militair optreden. Zij presenteerden plannen voor vergeldingsacties vanuit de lucht en verrassingsaanvallen direct over de grenzen van Syrië.

Deze plannen werden van de hand gewezen als politiek te riskant. Bovendien heeft het Amerikaanse leger de handen vol aan de stabilisatie van de toestand in Irak. Om de druk op de ketel te houden, heeft de regering nu besloten tot sancties tegen Syrië. 'De maatregelen komen eraan', zei dit weekeinde een bron op het Witte Huis tegen het persbureau AFP.

In februari verklaarde minister Rumsfeld tijdens een reis door Irak dat 'Syrië en Iran niet erg behulpzaam zijn voor het volk van Irak. We weten dat Syrië gastvrijheid heeft geboden aan ontsnapte Iraki's.' Twee weken geleden zei minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell dat Damascus een lesje zou moeten leren van het lot van Saddam Hussein.

Ondanks alle pressie lijken de Amerikanen moeilijk greep te krijgen op de Syriërs. Vorige zomer beloofde president Assad de kantoren te sluiten van Palestijnse verzetsgroepen in Damascus. Weliswaar is de elektriciteit inmiddels afgesloten, maar de groepen zouden met behulp van generators nog steeds hun gang kunnen gaan. Ook hebben de Amerikanen vruchteloos gevraagd om teruggave aan Irak van ten minste één miljard dollar die Saddam Hussein op Syrische bankrekeningen zou hebben gezet.

Sinds december ligt er een wet die de Amerikaanse president de bevoegdheid geeft economische en diplomatieke sancties uit te vaardigen tegen Syrië. De verwachting is dat president Bush zich voorlopig zal beperken tot stopzetting van de handel met Syrië. De maatregel kan worden ingetrokken als Damascus verzekert dat het niet langer anti-Israëlische terreurbewegingen steunt, geen chemische of biologische wapens produceert en de grens met Irak gesloten houdt.

Meer over