Syrië begroet deal over ontwapening

Syrië is blij met het Amerikaans-Russische plan van aanpak om het Arabische land van chemische wapens te ontdoen. Het stelt Syrië in staat oorlog te voorkomen, aldus de vooraanstaande bewindsman Ali Haidar.

Redactie
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (L) met zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov Beeld REUTERS
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (L) met zijn Russische ambtgenoot Sergei LavrovBeeld REUTERS

Hij reageerde als eerste topfunctionaris in Damascus op het ontwapeningsplan van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en diens Russische collega Sergej Lavrov.

Haidar sprak zondag met het Russische persbureau Ria-Novosti, een dag nadat Kerry en Lavrov het plan in Genève hadden beklonken, meldde de BBC. 'We verwelkomen de overeenkomst. Die helpt Syrië uit deze crisis en bovendien helpt het een oorlog tegen Syrië te voorkomen. Het neemt de argumenten weg van hen die de aanval (op Syrië) wilden doen. Het is een overwinning voor Syrië dankzij onze Russische vrienden', zei Haidar. Haidar is sinds juni 2011 minister van Nationale Verzoening. Hij behoort niet tot de partij en aanhang van president Bashar al-Assad.

De VS hebben Syrië gedreigd met luchtaanvallen als sanctie voor het gebruik van gifgas op 21 augustus rond Damascus. De Syrische regering ontkent dat te hebben ingezet. Met het Amerikaans-Russische akkoord zijn de Amerikaanse luchtaanvallen voorlopig van de baan. Maar Syrië moet precies doen wat Washington en het Kremlin willen ten aanzien van de voorraad chemische wapens. Die moet half 2014 zijn vernietigd samen met middelen waarmee Syrië chemische wapens maakt.

Kerry in Israël
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is zondag in Jeruzalem aangekomen voor gesprekken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Nadat hij zaterdag een overeenkomst met zijn Russische collega Sergej Lavrov over de ontmanteling van Syrische chemische wapens had gesloten.

Netanyahu zei zondag dat hij hoopt dat het akkoord er inderdaad toe leidt dat de chemische wapens worden vernietigd. 'Israël blijft op alles voorbereid en blijft bereid zichzelf op eigen kracht te verdedigen tegenover bedreigingen', zei Netanyahu op een herdenking van de oorlog van 1973.

Op de joodse Grote Verzoendag (Jom Kipoer), brak 40 jaar geleden de vierde Arabisch-Israëlische oorlog uit.

null Beeld epa
Beeld epa
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, (C), president Shimon Peres (R) en minister van Defensie Moshe Ya'alon (L) tijdens de herdenking. Beeld afp
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, (C), president Shimon Peres (R) en minister van Defensie Moshe Ya'alon (L) tijdens de herdenking.Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over