Nieuws

Synthesizerpionier Vangelis overleden op 79-jarige leeftijd

Componist en muzikant Evángelos Odysséas Papathanassíou, beter bekend onder zijn artiestennaam Vangelis, is overleden. De Griekse synthesizerpionier is 79 jaar oud geworden.

Anna de Haas
Componist Vangelis Papathanassiou (rechts) op een persconferentie in Athene in 2001.  Beeld AP
Componist Vangelis Papathanassiou (rechts) op een persconferentie in Athene in 2001.Beeld AP

De componist stond vooral bekend om zijn gebruik van de eerste generatie synthesizers, waarmee hij meeslepende melodieën wist te creëren. Na een carrière in de pop en de progressieve rock in de jaren zestig en zeventig ging de componist zich toeleggen op soundtracks, en dan het liefst die van de epische soort. Zo schreef hij de muziek voor de Franse documentaire Opéra sauvage, over de innige relatie tussen mens en dier.

Wereldwijde bekendheid verwierf Vangelis vooral met zijn soundtrack voor de film Chariots of Fire, waarvoor hij in 1982 een Oscar in ontvangst mocht nemen. De Griek vormde ook enige tijd het duo Jon & Vangelis met de Britse zanger Jon Anderson.

Ook op oudere leeftijd bleef Vangelis muziek maken. In 2021 vroeg ruimteorganisatie Nasa de synthesizerpionier nog om een soundtrack voor hun missie naar Jupiter. De componist maakte al eerder ruimtemuziek voor Nasa's ruimtemissie naar Mars.

Vangelis is volgens Griekse media afgelopen dinsdag overleden, maar zijn dood werd pas donderdag bekendgemaakt. De oorzaak van zijn overlijden is onbekend.

Meer over