Update

Sybrand van Haersma Buma lijsttrekker CDA

Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma heeft in de eerste ronde van de CDA-lijsttrekkersverkiezingen meer dan de helft van de stemmen gekregen. Hij is daarmee de nieuwe lijsttrekker voor het CDA.

Redactie
Sybrand van Haersma Buma bij het eerste CDA-lijsttrekkersdebat begin deze maand. Beeld Martijn Beekman / de Volkskrant
Sybrand van Haersma Buma bij het eerste CDA-lijsttrekkersdebat begin deze maand.Beeld Martijn Beekman / de Volkskrant

Van Haersma Buma liet de andere kandidaten Mona Keijzer, Henk Bleker, Liesbeth Spies, Madeleine van Toorenburg en Marcel Wintels achter zich.

54.9 procent van de CDA-leden heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te stemmen. Vanmiddag werd de nieuwe lijsttrekker gepresenteerd op het partijbureau in Den Haag.

Mona Keijzer
Van Haersma Buma was vanaf het begin de favoriet voor de lijsttrekkerspositie, maar in de laatste peilingen kwam het nieuwe gezicht Mona Keijzer dicht bij hem in de buurt.

Van Haersma Buma haalde 51,4 procent van de stemmen. Keijzer eindigde als tweede met 26,4 procent. Onderwijsbestuurder Marcel Wintels behaalde 9,5 procent van de stemmen. De bewindslieden Henk Bleker en Liesbeth Spies stelden teleur, met respectievelijk 7,3 en 3,7 procent van de stemmen. Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg eindigde als laatste met 1,7 procent. Tijdens het partijcongres op 29 en 30 juni moet het lijsttrekkerschap van Van Haersma Buma formeel worden bekrachtigd.

Fractievoorzitter
Van Haersma Buma werd fractievoorzitter nadat Maxime Verhagen vicepremier werd in het nieuwe kabinet-Rutte met gedoogsteun van de PVV, in oktober 2010. Aan hem was de moeilijke taak een fractie bijeen te houden met daarin onder anderen de dissidenten Ad Koppejan en Kathleen Ferrier, die grote bedenkingen hadden bij de samenwerking met de partij van Geert Wilders.

Volgens vriend en vijand ontwikkelde hij zich verrassend goed. Hij wist de juiste toon te vinden en bewaarde de eenheid in de fractie. Zijn belangrijkste wapenfeit is dat hij op het juiste moment de draai naar een meer pro-Europese houding maakte. Een half jaar geleden koos hij expliciet voor het naleven van Europese begrotingsregels, ook als Nederland daarbij soevereiniteit zou moeten inleven. Daarmee sloeg hij een nieuwe koers in die later ook door de VVD werd gevolgd.

Secondant
Bij het grote publiek werd hij bekend toen hij als secondant van Verhagen aanschoof in het Catshuis. Na het opstappen van Wilders uit de onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen, was de verbijstering af te lezen van het gezicht van Van Haersma Buma. Daar stond een man die verantwoordelijkheid had genomen voor het land, maakte Buma over zichzelf duidelijk. Wilders had dat belang niet voor ogen, zo bleek voor de CDA'er.

De vervroegde verkiezingen maakten het gemis van een leider bij het CDA extra groot. De gedegen Buma meldde zich vroeg als kandidaat. Hij werd beloond door de leden van het CDA, iets meer dan de helft wil hem als nieuwe leider. Hij heeft overigens tijdens de verkiezingen al gezegd in de Tweede Kamer te willen blijven als fractievoorzitter, ook als het CDA gaat deelnemen aan een nieuwe regering.

Met medewerking van politiek verslaggever Ron Meerhof van de Volkskrant.

Sybrand van Haersma Buma tijdens het eerste debat om het lijsttrekkerschap bij het CDA, begin mei. Beeld ANP
Sybrand van Haersma Buma tijdens het eerste debat om het lijsttrekkerschap bij het CDA, begin mei.Beeld ANP
Meer over