Svetlana wil scherpschutter worden

Alik is nog geen drie minuten uit de gevangenis ontslagen, als zijn oude makkers hem vragen waar de verdwenen buit gebleven is....

Jan Pieter Ekker

Alik is een crimineel, vindt de 13-jarige Svetlana. Moeders tegenwerping dat ze hem vrijwel direct weer hebben vrijgelaten, doet haar niks. Dat was omkoping.

Sisters is het regiedebuut van Sergej Bodrov jr., die naam maakte als gangster in de Russische kassuccessen Brat en Brat 2 van Aleksej Balabanov (die een rolletje speelt in Sisters). Bodrov jr. was ook te zien in Prisoner of the Mountains van zijn vader Sergej Bodrov.

Bodrov - hij speelt zelf een charmante maffioso - laat de gecorrumpeerde Russische samenleving zien door de ogen van de twee halfzussen, die op de vlucht slaan nadat de jongste bijna wordt ontvoerd. Aliks oude vrienden willen hun geld terug, en Dina is een prima onderpand.

Armoede, criminaliteit en geweld worden terloops getoond, zonder dat Bodrov een waarde-oordeel uitspreekt. Alik is dan wel een schietgrage crimineel, hij heeft wél een hart van goud (vergelijk Victor Löw in Lek) en doet er alles aan om Dina te redden.

De halfzusjes zijn de grootste attractie van Sisters. De verwende, 9-jarige Dina droomt ervan geld te verdienen als buikdanseres, de pragmatische Svetlana wil scherpschutter worden in Tsjetsenië. Zij mogen elkaar niet, maar zijn op elkaar aangewezen, in een film die humorrijk, cynisch, volwassen, en soms bikkelhard is.

Hoewel Bodrov Sisters niet speciaal gemaakt heeft als jeugdfilm, brengt Park Junior de film uit in matinees en eerste avondvoorstellingen.

Meer over