Suzy Menkes naar Vogue

PARIJS - Modejournalist Suzy Menkes verruilt na 25 jaar de krantenpagina's van The International New York Times voor de glossy pagina's van Vogue. Ze is benoemd tot international Vogue editor bij uitgeverij Condé Nast en krijgt onder meer een vaste plaats op alle 27 websites van Vogue wereldwijd.

Menkes is geen ontwerper, maar journalist. En toch is dit nu al de modetransfer van het jaar. Want de 70-jarige Menkes is een instituut. Wie tijdens de modeweken in Londen, New York, Milaan of Parijs een exemplaar van The International New York Times wil bemachtigen om haar kritieken te lezen, moet op tijd naar de kiosk. De duizenden bezoekers die deze modeweken trekken, willen allemaal die ene krant lezen. Het gaat hen om de stukken van Menkes, die tegenwoordig ook tegen betaling online te zien zijn.

Ze is met afstand de invloedrijkste modejournalist van het moment. Ze kan mode uitleggen, in een kader plaatsen. Dat doet ze luchtig, soms geestig. En altijd met respect voor de ontwerper. Ze weet zelf hoe moeilijk het is om een perfect kledingstuk te maken. Voordat ze Engelse literatuur en geschiedenis ging studeren aan het elitaire Newham College in Cambridge, liep ze stage in Parijs bij de Chambre Syndicale de la Couture. Ze leerde er het ouderwetse handwerk; een lerares heeft er wel eens ten overstaan van de hele klas een door haar ontworpen rokje aan repen gescheurd omdat een van zestien coupenaden een millimeter scheef zat.

Ze begon haar journalistieke carrière bij The Times in Londen en kwam 25 jaar geleden via The Independent bij The International Herald Tribune terecht (nu omgedoopt in The International New York Times). Ze is aanwezig op bijna alle shows in Londen, New York, Milaan en Parijs. Ze schrijft over mannenkleding, vrouwenkleding, couture en prêt-à-porter en bezoekt net zo lief shows van beginnende ontwerpers als van gevestigde namen.

Naast haar schrijfwerk staat ze bekend om haar kapsel. Menkes heeft een auberginekleurig bobkapsel, met boven op haar hoofd een brede krul, waar je doorheen kunt kijken en die in de loop van een lange dag met shows zichtbaar inzakt.

Voor The International New York Times betekent haar vertrek een groot verlies. Niemand in de modewereld heeft zo veel kennis van zaken en zo'n goede pen als zij. Bovendien vertrok Cathy Horyn, na Menkes de meest geliefde criticus van de krant, twee maanden geleden al, om persoonlijke redenen.

In Parijs werd gisteren gemengd gereageerd op het vertrek van Menkes, die door de modejetset steevast bij haar voornaam wordt genoemd. Er zijn fans die haar vertrek bij de krant uitleggen als het begin van het einde; alsof de onafhankelijke modejournalistiek zonder Menkes geen toekomst meer heeft. Hoe kritisch kan ze immers schrijven voor een glossy titel die afhankelijk is van advertenties van luxe modemerken? Anderen geven haar groot gelijk; natuurlijk wil ze na 25 jaar een keer iets anders doen.

undefined

Meer over