Surrogaatzoon

Christine Collins weet het zeker: het door de politie opgespoorde jongetje dat na dagen van onzekerheid in haar armen wordt geduwd, is helemaal niet haar vermiste zoon Walter. De corrupte, gewelddadige en dictatoriale politie van Los Angeles anno 1928 blijft niettemin overtuigd van haar eigen gelijk. Zelfs wanneer Collins aantoont dat het jongetje centimeters langer is dan haar zoontje, besneden is, geen spleetje tussen zijn tanden heeft en door de schooljuffrouw niet wordt herkend, weet LAPD-inspecteur Jones van geen wijken. Collins verwaarloost haar taak als moeder, zegt hij doodleuk, en als ze de politie in haar werk blijft dwarsbomen met haar waanideeën, hoort ze nergens anders thuis dan in het gesticht.

Changeling vertelt een verhaal dat lange tijd niets dan afgrijzen en koude rillingen oproept, en dan verzekeren de begintitels ook nog eens dat dit allemaal echt gebeurd is. Regisseur-producer Clint Eastwood neemt zijn publiek met de nachtmerrieachtige verwikkelingen stevig in de houdgreep, en laat er in zijn sober getoonzette film geen twijfel over bestaan dat Collins (Angelina Jolie) in haar recht staat. Inspecteur Jones is slechts een van de monsterlijke mannen die ze op haar pad vindt; de fascistoïde inrichtingsarts, de seriemoordenaar die Walter misschien vermoord heeft en misschien ook niet, ze lijken allemaal rechtstreeks weggelopen uit een horrorfilm. En dat terwijl scenarist J. Michael Straczynski het script naar eigen zeggen voor 95 procent op harde feiten baseerde. Waarheid of niet, in het laatste kwart wordt Changeling een tikkeltje looiig en houdt Straczynski de verschillende personages - ook nog John Malkovich als de cynische dominee Gustav Briegleb - niet allemaal even soepel in de lucht. Maar bizar, beklemmend en spannend is Changeling ontegenzeglijk, zeker ook dankzij Jolie's uitstekende acteerprestatie.

Changeling (Clint Eastwood, 2008)

RTL 8, 20.30-23.20 uur.

Valkyrie

(Bryan Singer, 2008) Vlak nadat kolonel Claus von Stauffenberg (Tom Cruise) Adolf Hitler in zijn dagboek heeft omschreven als aartsvijand van het Duitse volk, ronken vijandige bommenwerpers boven zijn Tunesische legerkamp. Regisseur Singer draait er in Valkyrie niet omheen: visuele bombast prevaleert boven psychologische poespas. Simpel moet het zijn. Dus nee, geen innerlijke strijd: Von Stauffenberg hoeft maar in de ogen van zijn blonde bloedjes van kinderen te kijken om levensbepalende knopen door te hakken. De Tweede Wereldoorlog is gereduceerd tot decor, waarbij vlaggen met hakenkruizen en glimmende laarzen die sigaretten verpletteren vooral mooie shots moeten opleveren. Maar werken doet het. Niets leidt af van het spannende verhaal over grote moed en kleine toevalligheden die de loop van de geschiedenis hadden kunnen veranderen.

SBS 6, 20.30-22.30 uur / 22.45-23.10 uur.

Once

(John Carney, 2006) Regisseur Carney, voormalig bassist bij de Ierse band The Frames, wilde een moderne, realistische musical maken waarin popliedjes het verhaal vertellen. Het werd Once, een charmante lowbudget-muziekfilm met overtuigende hoofdrollen van de niet-professionele acteurs Glen Hansard (zanger van The Frames) en de jonge Tsjechische pianiste Marketa Irglova. Ze spelen muzikanten die elkaar op straat in Dublin ontmoeten en samen een demo opnemen. Alles draait om muziek in Once, en je hoeft niet eens van melancholieke folkpop te houden om sympathie te voelen voor Carney's originele project.

BBC 1

, 1.30-2.55 uur.

Meer over