Surinamers demonstreren tegen corruptie en armoede, maar vooral tegen Bouterse

Enkele duizenden mensen hebben zaterdag in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo betoogd tegen wat zij het 'wanbeleid' van de regering van president Desi Bouterse noemen. De betoging, met vooral sprekers van politieke oppositiepartijen, verliep rustig. Het centrale thema was de grote zorg over de verarming van de bevolking.

Ook in april werd in Paramaribo tegen Bouterse gedemonstreerd. Beeld anp
Ook in april werd in Paramaribo tegen Bouterse gedemonstreerd.Beeld anp

Het kan lang. Dan schrijf je op het kartonnen protestbord: 'Toekomstige generaties zijn opgezadeld met schulden.' Het kan ook kort en kernachtig: 'Weg met Bouta', zoals de in Suriname bekende bijnaam van de 71-jarige president luidt. Ook de vele sprekers werden door één van hen kort samengevat: 'Ons geld verdampt.'

Bouterse ligt er niet wakker van

Vooraf was over de landelijke protestmanifestatie veel te doen geweest. De regering had de toegang tot gebruikelijke plekken, zoals het Onafhankelijkheidsplein, verboden. Uiteindelijk vond de bijeenkomt plaats bij Grun Dyari, het hoofdkantoor van de politieke partij NPS. Angst voor provocateurs uit Bouterses partij NDP bleek ongegrond. Een organisator van de bijeenkomt, waarbij ook diverse maatschappelijke organisaties zich hadden aangesloten, zei dat tussen de 15 en 20 duizend mensen waren komen opdagen. Het werkelijke getal bedraagt waarschijnlijk ongeveer eenderde hiervan.

Bouterse lijkt noch van de opkomst, noch van het uitgesproken protest lang wakker te hoeven liggen. De belangrijkste reden hiervoor was misschien wel dat de demonstratie vooral neerkwam op een reeks betogen van bekende politieke leiders. Zij betoogden zowat allen dat zij niet namens hun partij, maar namens het hele Surinaamse volk spraken. Maar dat volk zelf kwam zaterdag niet of nauwelijks aan het woord.

Analyse
Waarom veel Surinamers president Bouterse beu zijn. 'Het moet echt stoppen. Anders heeft niemand hier nog een toekomst'

Enorme inflatie

Niettemin werd de president verbaal stevig aangepakt. Chan Santokhi, de leider van de belangrijke oppositiepartij VHP, vatte het gevoel van veel van de aanwezigen in het Engels samen: 'President, the people want their country back.' Want het ooit zo trotse Suriname zou in de afgelopen zeven jaar van Bouterses bewind tot de bedelstaf zijn veroordeeld. 'Ons land gaat naar de verdoemenis', aldus Santokhi. En dat vooral door de enorme inflatie, verder aangewakkerd door corruptie, slecht leiderschap en wanbeleid.

De Surinaamse dollar, de Srd, is in de periode-Bouterse drie keer minder waard geworden, terwijl de president en diens vrienden van het land 'een corruptieparadijs' hebben gemaakt. 'Wij willen geen tweede Venezuela', zo hield de VHP-leider het publiek voor. Dat publiek liet het, zwaaiend met zowel vlaggen van politieke partijen als met de nationale vlag, enthousiast over zich heen komen. Vooraf was het opgewarmd door muziek van het verzet, vertolkt door Bob Marley's 'Stand up for your right'. Het nummer werd echter al snel weggedraaid, zodat de live band 'Happy' van Pharell Williams kon zingen.

'Een farce'

Verzet werd een verzetje. Ook Ronnie Brunswijk, de man die in de jaren tachtig van de vorige eeuw Suriname met zijn 'Junglecommando' in een even kleinschalige als schrijnende burgeroorlog stortte, maar die inmiddels al weer jaren de leider is van zijn Abop-partij, ook die Brunswijk maakte in zijn toespraak duidelijk dat het 'schip' van 'kapitein' Bouterse zinkende is. Hij riep de president op om met de oppositie nu eindelijk eens serieus in gesprek te gaan om Suriname weer sociaaleconomisch stabiel te maken.

Aan het slot van de manifestatie kwamen de oppositiepartijen met een gezamenlijke verklaring, met de titel 'Stop de verpaupering van het volk'. Het 'sociaal akoord' dat Bouterse zegt met de bevolking te hebben gesloten, is volgens de oppositie 'een farce' gebleken, waarbij geen zicht is op verbetering van de huidige situatie. In alle sectoren van de samenleving zou inmiddels sprake zijn van 'armoede en verval'. Als Bouterse dit niet weet te stoppen, kan hij beter zijn ontslag indienen.

Archieffoto van een demonstratie tegen Bouterse in april. Beeld anp
Archieffoto van een demonstratie tegen Bouterse in april.Beeld anp

'Genoeg is meer dan veel'

Maar de oppositie weet ook dat Bouterse niet alleen politieke redenen heeft om aan de macht te blijven. Voor hem dreigt nog steeds een proces en mogelijke veroordeling voor zijn betrokkenheid bij de moorden uit december 1982. Als president kan Bouterse op dit proces veel meer invloed uitoefenen dan als gewone burger. Tot een snel aftreden zal het dan ook niet komen. Desi Bouterses mandaat loopt tot 2020. Een derde termijn als president is nu grondwettelijk onmogelijk. Voor minstens één demonstrant bleek dit een uiterst onaangenaam vooruitzicht. Hij had op zijn spandoek de intrigerende tekst: 'Genoeg is meer dan veel!!'

Meer over