'Suriname nieuw steunpunt voor Colombiaans verzet'

De internationale mafia gebruikt Suriname om grote transacties te sluiten aangezien ze er geen last heeft van de autoriteiten. Zo werd Suriname het logische, nieuwe centrum voor handel in drugs en wapens van de Colombiaanse guerrillagroep FARC....

Voor de FARC is Suriname cruciaal nadat onlangs diverse FARC-contacten in Honduras werden gearresteerd. Dat zegt een van de Interpol-onderzoekers naar aanleiding van de arrestatie van een FARC-guerrillaleider annex drugshandelaar in Suriname eerder deze week.

Eugenio Vargas Perdomo, zoals zijn echte naam is, onderhield contacten met wapenhandelaren uit Afrika. De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA was Vargas reeds twee weken voor zijn aanhouding op het spoor gekomen in Midden-Amerika. Hij deed Mexico, Honduras en Nicaragua aan en kwam op een vals Peruaans paspoort in Suriname.

Volgens Interpol worden de wapens via Venezuela, waar het regime verdacht wordt van sympathie voor de marxistische rebellen in Colombia, naar Brazilië gevlogen. Vandaar gaan ze via een rivier richting Colombia. Vlakbij de grens zou de FARC een groot wapendepot hebben dat bewaakt wordt door Braziliaanse drugshandelaren.

Tegen het Colombiaanse dagblad El Tiempo zei Interpol dat de Colombiaan in Suriname mogelijk getraceerd is via een contact in Brazilië. In het verleden is in Brazilië eenmaal een vliegtuigje onderschept dat naar Colombia op weg was met wapens uit Suriname voor de FARC. In opdracht van Surinamers was in het Braziliaanse oerwoud zelfs een landingsstrip werd aangelegd omdat de afstand naar Colombia niet in één ruk kon worden afgelegd.

In Washington heeft de Amerikaanse onderstaatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Otto Reich laten weten dat Eugenio Vargas een 'guerrillaleider, terrorist en drugshandelaar' is.

Vargas werd woensdag door de DEA naar de VS gedeporteerd. Hij zal daar volgens de Colombiaanse minister van justitie behalve voor drugshandel ook terecht staan wegens wapensmokkel en terrorisme.

De Colombiaanse wet verbiedt dat haar uitgeleverde onderdanen de doodstraf of levenslang krijgen. Maar dat voordeel geldt niet voor Vargas alias Carlos Bolas, omdat hij niet uitgeleverd is door Colombia maar door Suriname.

In Washington is men opgetogen over de uitlevering van de 'narcoterrorist'. Twee jaar geleden begon de DEA een groot onderzoek naar drugshandel door de FARC. In maart resulteerde dat in een dossier van bijna vierhonderd pagina's en een internationaal opsporingsverzoek voor vijf FARC-leiders, onder wie Vargas.

Meer over