Surinaamse verkiezingen, Corinne Blatter en de verering Sint Sara

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: Surinaamse verkiezingen, een interview met Corinne Blatter en een fotoserie van Sinti en Roma die hun Sint Sara vereren.

Gelovige Sinti en Roma bidden in de kerk voor Sint Sara. Vooraan is de tiara te zien van het beeld van de heilige. Beeld Nigel Dickinson
Gelovige Sinti en Roma bidden in de kerk voor Sint Sara. Vooraan is de tiara te zien van het beeld van de heilige.Beeld Nigel Dickinson

Morgen weten we wie de Surinaamse verkiezingen heeft gewonnen: Desi Bouterse of oppositieleider Santokhi. Maar oud-commando Ronnie Brunswijk bepaalt wie president wordt. (+)

Dafne Schippers is nog niet in topvorm, maar toch liep ze een nationaal record op de 100 meter. 'Gelijk 10,94. Dan hebben we dat maar gehad.' (+)

Bij de vandaag gehouden lokale en regionale verkiezingen in Spanje heeft de conservatieve regeringspartij stevig moeten inleveren op haar meerderheidspositie in het land. De partijen in het linkse kamp boekten winst.

Dafne Schippers. Beeld Klaas Jan van der Weij
Dafne Schippers.Beeld Klaas Jan van der Weij
ABOP-leider Ronnie Brunswijk wordt ontvangen in het Surinaamse district Brokopondo. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
ABOP-leider Ronnie Brunswijk wordt ontvangen in het Surinaamse district Brokopondo.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Raoul du Pré schrijft in het commentaar over de verkiezing van de Eerste Kamer, die morgen plaatsvindt en over de rol van de Eerste Kamer in het politieke landschap. 'De nieuwe werkelijkheid is een uitdaging voor het kabinet, maar ook voor de Eerste Kamer zelf. Niet eerder immers in de moderne parlementaire geschiedenis moest een kabinet het doen met zo weinig senaatszetels.'

Gerennomeerd politiek correspondent Max van Weezel heeft zijn muzikale coming-out: hij houdt van het Eurovisiesongfestival, al sinds 1958. Hij hield het niet langer en reisde naar Wenen af.

Bij uitzondering geeft Corinne Blatter Andenmatten, de dochter van Fifa-voorzitter Sepp Blatter een interview. Met het interview hoopt ze het negatieve beeld van haar vader in de media te nuanceren. 'Ik weet het zeker: mijn vader is niet zo. Hij is niet corrupt.' (+)

De Rotterdamse Operadagen grossieren in grensverleggend muziektheater en gingen dit keer over gelijkheid, een streven van Lampedusa tot in de slaapkamer. (+)

In het Zuid-Franse Saintes-Maries-de-la-Mer komen elk jaar in mei duizenden Sinti en Roma hun Sint Sara vereren. Plus een veelvoud aan dagjesmensen. 'De ziel is eruit.' (+)

Het Franse migrantendrama Dheepan won op Cannes de Gouden Palm.
De juryvoorzitters van het filmfestival, de gebroeders Joel en Ethan Coen, benadrukten na afloop dat ze niet als critici te werk waren gegaan, maar met een kunstenaarsblik naar kunst van anderen hadden gekeken.

Sylvia Witteman schrijft over één van haar grootste ergernissen: scooters. 'Eigenlijk ligt het voor de hand om scooters te verbieden, maar het lijkt wel of het er juist steeds méér worden; nou ja, we moeten ermee leven, verdraagzaamheid is een groot goed en zo en je kunt zo'n scooterrijder moeilijk in elkaar gaan slaan, al is de verleiding vaak groot: je haalt ze tóch niet in, op je lullige fiets.' (+)

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken gratis proberen. Zonder verplichtingen.

Jacques Audiard met de Gouden Palm voor Dheepan met naast zich acteurs Jesuthasan Antonythasan (r) en Kalieaswari Srinivasan (l). Beeld EPA
Jacques Audiard met de Gouden Palm voor Dheepan met naast zich acteurs Jesuthasan Antonythasan (r) en Kalieaswari Srinivasan (l).Beeld EPA
Sepp Blatter wordt in juni 2011 in Zürich gefeliciteerd door zijn dochter Corinne met zijn herverkiezing als FIFA-voorzitter, kleindochter Serena kijkt toe. Beeld AFP
Sepp Blatter wordt in juni 2011 in Zürich gefeliciteerd door zijn dochter Corinne met zijn herverkiezing als FIFA-voorzitter, kleindochter Serena kijkt toe.Beeld AFP
Meer over