NieuwsSuriname

Surinaamse president Bouterse gaat in beroep tegen veroordeling

De Surinaamse president Desi Bouterse gaat in beroep tegen zijn veroordeling tot 20 jaar wegens zijn rol in de Decembermoorden. Dat heeft zijn advocaat Irwin Kanhai vrijdag gezegd op een bijeenkomst van de Nationale Democratische Partij (NDP).

De Surinaamse president Desi Bouterse na zijn terugkeer vorige week van een staatsbezoek in China, kort nadat hij door de Krijgsraad was veroordeeld tot 20 jaar celstraf. Beeld REUTERS
De Surinaamse president Desi Bouterse na zijn terugkeer vorige week van een staatsbezoek in China, kort nadat hij door de Krijgsraad was veroordeeld tot 20 jaar celstraf.Beeld REUTERS

Eerder zaaide Kanhai nog verwarring over het beroep. Volgens de advocaat betekent de beslissing om in beroep te gaan dat Bouterse geen veroordeelde meer is, maar een verdachte.

Bouterse zelf sprak op de NDP-bijeenkomst in Paramaribo zijn partij toe. Hij bedankte de Krijgsraad voor zijn veroordeling. Die heeft de eenheid binnen zijn Nationale Democratische Partij (NDP) namelijk vergroot.

Na de toespraak van Bouterse klonk vanuit de zaal het gospelnummer We Shall Overcome. De opkomst van de NDP-leden was groot. Naar schatting waren er binnen en buiten het partijgebouw zeker vierduizend aanhangers aanwezig.

Prominent lid Andre Misiekaba, ook minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, riep de leden op hard aan het werk te gaan, zodat de NDP met een ruime meerderheid de verkiezingen zal winnen. Dan kan Bouterse aan zijn derde termijn als president van Suriname beginnen.

De veroordeling van Desi Bouterse
De Surinaamse Krijgsraad veroordeelde president Desi Bouterse vorige week vrijdag tot 20 jaar celstraf vanwege zijn rol bij de Decembermoorden. Die veroordeling maakt politieke macht nu cruciaal voor Bouterse, analyseerde correspondent Kees Broere. In een reportage vanuit Paramaribo vroeg hij zich ook af of de veroordeling ook ruimte biedt tot verzoening.

Meer over