Superboeren leven op na winst op Sparta Nijkerk

Vrijdag werd nog een forse steen tegen de spelersbus gesmeten. Na de zege op Sparta Nijkerk gloort weer hoop in Doetinchem.

VAN ONZE VERSLAGGEVER CHARLES BROMET

NIJKERK - 'Eén overwinning en de wereld ziet er alweer heel anders uit.' De vooraf uitgesproken hoop op betere tijden zag algemeen directeur Henk Bloemers van De Graafschap alweer voorzichtig gloren, nadat de Superboeren zich dinsdag in het bekertoernooi van Sparta Nijkerk hadden ontdaan. Het heersende defaitisme werd daarmee voor even een belangrijke slag toegebracht.

'Het gaat om drie dingen', zei Bloemers voordat de zege (3-2) tot stand was gekomen. 'Interne rust, steun van de supporters en tijd.' Hij constateerde tevreden dat al die factoren nog voldoende aanwezig zijn om coach Pieter Huistra zijn werk naar behoren te laten doen.

Maar helemaal zeker was hij er niet van. Vrijdagavond laat nog, toen de ploeg in Doetinchem terugkeerde na de nederlaag tegen Almere City, was er een forse steen tegen de spelersbus gesmeten. Eén onverlaat maakte daarmee het geplande samenzijn in het supportershome onmogelijk.

Met een biertje erbij hadden Bloemers en Huistra met de morrende fans in gesprek willen gaan. Ze begrepen uiteraard dat er onvrede was over de veertiende plaats in de eerste divisie. Maar toen de steen de ruit naast assistent-trainer Jan Vreman stevig had laten trillen, ging er een streep door dat plan.

Huistra is niet te benijden, weet de algemeen directeur, die vol vertrouwen spreekt over de Fries. Dat De Graafschap vorig seizoen degradeerde uit de eredivisie werd de club minder kwalijk genomen dan het betonvoetbal, waarmee dat gepaard ging onder coach Richard Roelofsen.

Clubarchivaris Jan Lamers trekt er nog altijd een vies gezicht bij. 'Ik had minder moeite met de degradatie dan met het spel. De Graafschap heeft een bepaalde populariteit in het land. Die moet je niet in gevaar brengen door je zo in te graven. Daar maak je geen vrienden mee.'

Als er één ding is dat Huistra nu parten speelt, is dat wel het gebrek aan weerbaarheid van zijn selectie. De Graafschap is niet voor niets weggegleden, weet Bloemers. 'Eén tegenslag en de ploeg is de kluts kwijt. Dat moeten we afschudden.'

Cynisch zou je kunnen stellen dat Huistra de lijn van vorig seizoen bij Groningen heeft doorgetrokken. Hoewel hij dit seizoen nog begon met een zege tegen Excelsior, volgden daarop remises (tegen Go Ahead Eagles en MVV) en nederlagen (tegen Helmond Sport, AGOVV en Almere City).

Voor De Graafschap, dat werkt met de hoogste begroting van de eerste divisie, is dat 'zwaar onder niveau', zoals Bloemers zegt. 'Maar we willen Huistra graag de kans geven zich te revancheren voor deze valse start. We weten dat we ons imago tegen hebben, als het gaat om het verslijten van trainers. Maar misschien verandert dat ooit.'

Dat Huistra in Doetinchem terechtgekomen is op bepaald niet de rustigste werkplek voor een hoofdtrainer hoefde niemand hem voor te houden. Elf coaches in tien jaar gingen hem voor aan de Lijsterbeslaan, toch een beetje de boulevard der passanten van de Achterhoek.

Introverte Fries

De keuze van de club voor de introverte Fries verraste. Juist bij het vorig seizoen uit de eredivisie gedegradeerde De Graafschap, dat je associeert met gepassioneerd vechtvoetbal in de positieve zin van het woord, lijkt de bleue veertiger de verkeerde man op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment.

Daar dachten ze in Doetinchem anders over. Op de avond van degradatie nam technisch manager Roland Vroomans al voor de tweede keer contact met hem op. Ze waren het snel eens. Uit de selectie van vorig seizoen verdwenen veertien spelers, aan Huistra de taak met een gerenoveerde groep een nieuwe weg in te slaan.

Dat sprak hem aan. Al snel kon hij een nieuwe start maken, nadat algemeen directeur Hans Nijland en technisch manager Henk Veldmate van FC Groningen hem hadden afgeserveerd. De coach die in november 2011 nog zijn contract mocht verlengen in de Euroborg, werd een half jaar later verweten dat hij het vuur bij zijn spelers niet kon aanwakkeren.

In de catastrofale tweede seizoenshelft van het vorig jaar, waarin Groningen uitgroeide tot de slechtst presterende eredivisieclub, was de Groningse leiding naar zijn mening gezwicht onder druk van de morrende achterban. Die druk is er nu bij De Graafschap veel minder. En de directie is ook niet van plan ervoor te zwichten. Bloemers: 'En dat weet Pieter.'

Henk Bloemers Algemeen directeur De Graafschap

undefined

Meer over