Superbeleggers niet in paniek door 11 september

'Wat deed u op elf september?', vraagt het weekblad Managementteam deze week aan vijftien Nederlandse superbeleggers. En vooral: 'Wat deed u nadat u op de hoogte was gesteld van de aanslagen?'..

Niet elke superbelegger blijkt even snel te reageren. Roeland van den Brink van het Pensioenfonds voor de Metaalnijverheid: 'Op het moment van de aanslag zat ik in de auto op weg naar kantoor. Daar aangekomen heb ik een gesprek gevoerd met iemand die een tijd in het WTC heeft gewerkt.' Over zijn beleggingsportefeuille geen woord.

Sommige superbeleggers waren door emoties overmand. Peter Bronkhorst van het Shell Pensioenfonds 'heeft eerst met verbijstering naar de televisie zitten kijken.' Vervolgens ging hij na of medewerkers bij de aanslagen betrokken waren. Pas toen dat niet het geval bleek, dacht hij aan de activiteiten van zijn fonds.

Superbeleggers die voor grote banken werken, zoals Fortis, SNS en Delta Lloyd laten zich een stuk moeilijker afleiden. Angelien Kemna van ING (beheerd vermogen 230,1 miljard), die op rondreis was door Australië, werd niet eens eerst normaal op de hoogte gesteld. Twee medewerkers belden haar alleen, omdat ze wilden weten wat de aanslagen betekenden voor de beleggingsstrategie.

Pensioenfondsen reageerden een stuk rustiger. Jean Frijns van pensioenfonds ABP zag in de berichten uit de VS zelfs geen aanleiding om zijn lezing voor ABN Amro af te gelasten. 'Pas geleidelijk en na enkele telefoontjes kreeg ik door wat er was gebeurd. De avond van 11 september zelf was het alsof ik enigszins verdoofd was.'

Meer over