Super Furries verrassen graag

Aan weerszijden van het podium hangen videoschermen, en in de zaal staat een quadrafonische geluidsopstelling, met luidsprekers voor én achter het publiek, zowel hangend als op de grond....

De hele handel kost de Super Furry Animals, de leukste band van Wales en wijde omstreken, per avond een paar honderd gulden extra. Terwijl het al bijzonder genoeg is dat ze überhaupt langs kleine Nederlandse zalen touren.

De Super Furries verrassen nu eenmaal graag. Ze deden het dit jaar met alweer een uitstekende, gitaarplaat, Rings Around The World, en een gelijknamige dvd met remixen en animaties.

Het was altijd al een genot om de vijf Welshmen op de plaat te horen. Op het podium vloog de band vroeger, in zijn speelsheid, wel eens alle kanten op. Ook irriteerde de onvaste zang van Gruff Rhys wel eens.

Maar in Doornroosje trad een rijpe band op. De songs werden begeleid door de vaak wat Monty Python-achtige animaties van de dvd. Beelden en muziek liepen precies synchroon. Gruff, Daf, Guto, Cian en Bunf, voormalige ongeleide projectielen uit Wales, zijn een hechte, geconcentreerd musicerende gitaarband geworden.

Er is haast geen Super Furries-liedje dat géén vreemde break of tempowisseling heeft. Vroeger zette de groep daarmee ook zichzelf wel eens op het verkeerde been. Die tijden zijn voorbij. In de single Juxtapozed With U deed Rhys van alles tegelijk: gitaar spelen, dan weer keyboard, zingen en geluidseffecten produceren via blaaspijpjes. Halverwege het nummer kwam een roadie hem ook nog eens, tijdens het zingen, een nieuwe gitaar omhangen. Het neigde naar acrobatiek, maar het verliep vlekkeloos.

Het quadrafonische geluid miste zijn effect niet. Het afgemeten zaalgeluid kwam op je af, maar duwde tegelijkertijd in je rug.

De Super Furry Animals bieden een totaalprogramma, dat al begint met de muziek die voor de show uit de luidsprekers klinkt. Die plaatjes draaien de bandleden zelf, vanuit de kleedkamer. Na afloop koop je bij de merchandise-jongen natuurlijk een exemplaar van Mwng (2000), het geheel in het Welsh gezongen album dat in Nederland niet is uitgebracht en in de winkel (importprijs!) duurder is.

Wat een luxe dat ze zes Nederlandse steden aandoen, die Super Furries, behalve één van de de leukste nu ook één van de beste Britse gitaarbands.

Meer over