nieuwswk 2022

Sunday Times: Qatar voerde lastercampagne voor WK 2022

Het team dat namens Qatar het wereldkampioenschap voetbal van 2022 binnenhaalde, heeft in het geheim een lastercampagne tegen bid-teams van concurrerende landen gevoerd. Dat meldt de Britse krant The Sunday Times zondag. In e-mails van een klokkenluider zou te zien zijn hoe het bid-team van Qatar in 2010 een pr-bureau en voormalig CIA-agenten betaalde om propaganda te verspreiden over de belangrijkste rivalen, Amerika en Australië.

Willem Feenstra en Mark Misérus
Mensen met een spandoek op het Rode Plein in Moskou. Beeld AFP
Mensen met een spandoek op het Rode Plein in Moskou.Beeld AFP

Belangrijk onderdeel van de vermeende campagne was het rekruteren van invloedrijke mensen die het bid in hun eigen land moesten aanvallen. Op die manier moest de indruk worden gewekt dat er weinig enthousiasme was voor het organiseren van het WK in Amerika en Australië. Politiek en maatschappelijk draagvlak was voor wereldvoetbalbond FIFA een vereiste bij de toewijzing van het toernooi.

Qatar versloeg in december 2010 de rivaliserende bids van Amerika, Australië en Zuid-Korea en Japan en haalde daarmee het prestigieuze toernooi binnen. Sinds de toewijzing raakte het land meermaals in opspraak. Zo zouden bestuursleden van de FIFA en nationale bondsbestuurders op grote schaal zijn omgekocht. Daarnaast werd het land beschuldigd van 'moderne slavernij' bij de bouw van de stadions.

De vermeende smeercampagne tegen andere kandidaat-organisatoren zou een overtreding zijn van de FIFA-reglementen. Daarin staat dat een bid-team zich niet mag bemoeien met andere kandidaten voor de organisatie van het WK.

Negatief rapport

Uit de e-mails waarover The Sunday Times beschikt zou blijken dat Qatar het met die FIFA-regels niet zo nauw nam. Zo zou het land negenduizend dollar hebben betaald aan een gerespecteerd academicus om een negatief rapport te schrijven over de grote economische kosten van een Amerikaans WK. Ook werden journalisten, bloggers en invloedrijke mensen gerekruteerd om de negatieve aspecten van de verschillende bids onder de aandacht te brengen.

Een groep Amerikaanse gymleraren werd gerekruteerd om het Amerikaanse congres te beïnvloeden. De leraren moesten zich op het standpunt stellen dat het geld voor het WK beter kon worden besteed aan sporteducatie op de middelbare school. In Australië werden er protesten tegen het WK georganiseerd tijdens rugbywedstrijden.

De e-mails waaruit de campagne blijkt komen volgens The Sunday Times van een klokkenluider die werkte voor het bid-team van Qatar. De documenten zouden nieuw zijn en niet zijn ingezien door de Amerikaanse advocaat Michael Garcia, die een eerder onderzoek van de FIFA naar corruptie rond de toewijzing van het WK leidde. In dat onderzoek kwamen geen grote overtredingen van Qatar naar voren.

De toernooiorganisatie van het WK in Qatar ontkent alle beschuldigingen. ‘We zijn grondig onderzocht en zijn toeschietelijk geweest met alle informatie gerelateerd aan ons bid’, luidt de verklaring, verwijzend naar het onderzoek van Garcia.

Alleen als onomstotelijk komt vast te staan dat Qatar de regels heeft overtreden, kan de FIFA het WK 2022 van het land afnemen. De kans daarop is nihil, omdat Qatar al vele miljarden euro’s in de voorbereidingen van het toernooi heeft gestoken. De wereldvoetbalbond, die zelf net uit een diep dal klimt na een groot corruptieschandaal, zal de juridische risico’s bij een dergelijke ontnemingsprocedure niet willen lopen.

‘Bijna voltallige top liet zich paaien voor toewijzing WK Rusland en Qatar’

Een onderonsje met Obama in het Witte Huis, Poetin die rondleidt door het Kremlin. En vooral: veel giften en privileges. Bijna de voltallige top van de Fifa liet zich paaien voor de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). Dat blijkt uit het Garcia-rapport, dat onderzocht wat er aan die stemming is voorafgegaan.

In de hel van Qatar

Midden in de woestijn, buiten het zicht van de wereld, leven in Qatar honderdduizenden buitenlandse arbeiders. Ze zijn veelal onder valse voorwendselen naar het oliestaatje gelokt. Dit schreef verslaggever Willem Feenstra in 2016 erover, na een bezoek aan het land.

Meer over