Summiere steun Chirac voor oude rivaal Sarkozy

In uiterst summiere bewoordingen heeft de Franse president Jacques Chirac woensdag zijn steun uitgesproken voor zijn jarenlange rivaal, Nicolas Sarkozy, met het oog op de presidentsverkiezingen van volgende maand....

Sarkozy bood woensdag zijn ontslag aan als minister van Binnenlandse Zaken om zich geheel aan de campagne te kunnen wijden. Chirac zei daarop in een ultrakorte verklaring dat hij zijn minister had bedankt voor de door hem geboekte resultaten. Als motief voor zijn steun voerde hij maar één argument aan. De regeringspartij UMP, die Chirac zelf heeft opgericht, ‘heeft voor de kandidatuur van Nicolas Sarkozy gekozen, vanwege zijn kwaliteiten. Het is dus volkomen vanzelfsprekend dat ik hem mijn steun geef.’ De kwaliteiten van Sarkozy liet Chirac onvermeld.

De verwijzing naar de UMP is pikant, omdat Sarkozy er in 2004 in slaagde die partij aan Chirac te ontfutselen. Hij werd voorzitter en manifesteerde zich als minister tegelijk als de voornaamste criticus van de president. Hij verweet Chirac vooral een gebrek aan durf om hervormingen door te voeren. De president liet zijn ergernis daarover openlijk blijken door tijdens een tv-interview te grommen: ‘Ik beslis en hij voert uit.’

Jaren eerder waren Chirac en Sarkozy zeer bevriend; de eerste herkende veel van zichzelf in zijn ruim twintig jaar jongere geestverwant. Maar Sarkozy verspeelde alle sympathie door begin 1995 te kiezen voor de toenmalige premier Edouard Balladur. Die werd in de peilingen als de volgende president aangeduid. In werkelijkheid won Chirac.

Nu staat Sarkozy zelf met 26 procent bovenaan in de peilingen voor de eerste ronde; de socialiste Ségolène Royal volgt met 24 procent en de centrum-rechtse François Bayrou staat op 22,5 procent. Overigens zweeft nog altijd ongeveer de helft van de kiezers.

Of de steun van Chirac Sarkozy helpt valt te betwijfelen. De kiezers hebben hun buik vol van de president, die al twaalf jaar de macht heeft. Voor zijn voornaamste opposanten is diens steun aan Sarkozy een uitgelezen kans om te beweren dat de laatste niet veel meer zal doen dan het beleid van zijn vroegere leermeester voortzetten.

Meer over