Sudanese diplomaten in Caïro afgetuigd

Drie Sudanese diplomaten zijn zondag in de Egyptische hoofdstad Caïro afgetuigd door onbekende mannen in burger. Een dag eerder zouden in de Sudanese hoofdstad Khartum zes Egyptische diplomaten in elkaar zijn geslagen....

Reuter, AFP, AP

CAIRO/KHARTUM

Zowel Sudan als Egypte, die hun betrekkingen sinds vorige maand snel zien verslechteren, heeft een onderzoek geëist.

Op 26 juni ontkwam de Egyptische president Mubarak aan een moordaanslag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, waarvoor hij Sudan verantwoordelijk stelt. Een dag later laaide het conflict over de Halaib-driehoek op, de betwiste grensstreek tussen de twee landen aan de Rode Zee. Het gebied wordt door Egypte bestuurd.

De Egyptische politie weigerde gisteren ieder commentaar op de aanvallen op de Sudanezen. President Mubarak wenste de diplomaten een voorspoedig herstel, en bood aan de ziekenhuistkosten te betalen. Berichten dat Egyptische diplomaten in Khartum door Sudanese veiligheidsagenten zijn gemolesteerd, zoals gemeld door de Egyptische pers, werden door de Sudanezen tegengesproken.

De Sudanese ambassaderaad, Bashir al-Hassan, vertelde dat toen hij gisterochtend naar huis liep een pick-up-truck zonder nummerbord hem volgde. 'Ik denk dat het veiligheidspersoneel was, Egyptenaren', zei hij. De mannen, ongeveer vijftien in getal, sprongen van de auto, tuigden hem af en namen hem zijn geld en horloge af. De eerste secretaris werd door een soortgelijke bende met staven bewusteloos geslagen, evenals een attaché.

Ook de Sudanese ambassadeur in Egypte, Ahmed al-Kordofani, beschuldigde de Egyptische veiligheidsdienst ervan achter de aanvallen te zitten. 'Dat is geen deductie, nee, het is de realiteit.' Op een persconferentie zei Kordofani dat Sudan 'gedwongen zal zijn op basis van wederkerigheid te reageren'.

De Sudanese juntaleider Bashir zei vrijdagavond dat Sudan geen oorlog zal voeren over de Halaib-driehoek. Bashir zei de Halaib Sudanees te achten, maar niet te willen vechten over 'valse grenzen' die door de kolonisator zijn getrokken 'om de Arabieren te verdelen'.

Meer over