Succesverhaal

BEREND JAN BOCKTING

Plotseling is acteur Ryan Gosling (30) overal. In de bioscoop is hij momenteel te zien als naïeve, idealistische spindoctor van een Amerikaanse gouverneur (George Clooney's The Ides of March), in de romcom Crazy, Stupid, Love hangt hij de charmante player uit en over anderhalve week gaat de ijzersterke Cannes-hit Drive in première, waarin de veelzijdige Canadees excelleert als Hollywoodstuntman die 's nachts bijklust als vluchtwagenchauffeur.

--------------------------------------------------------------------------------------

'Ik hoefde weinig te doen. Hij voelt zich blijkbaar op zijn gemak met bijzonder ongemakkelijke rollen.'

Regisseur Ryan Fleck bewierookt het spel van Ryan Gosling als crackverslaafde geschiedenisleraar in Half Nelson.

--------------------------------------------------------------------------------------

Bovendien was hij een half jaar geleden nog te zien in het knappe, non-lineaire relatiedrama Blue Valentine. Een succesverhaal dus, met niet de meest voor de hand liggende rollen, dat definitief begon met dit mooie, ontroerende drama Half Nelson. Gosling is daarin Dan Dunne, een crackverslaafde geschiedenisleraar die zijn overwegend zwarte klas op onorthodoxe wijze levenslessen probeert bij te brengen. Zijn geloofwaardige spel, even ingetogen als bevlogen, leverde hem een Oscarnominatie op. De sfeervolle soundtrack, met een grote rol voor de Canadese band Broken Social Scene, is magistraal.

Half Nelson (Ryan Fleck, 2006)

BBC 1, 1.00-2.40 uur.

Life of Brian

(Terry Jones, 1979) Eerder deze maand vertelde Terry Jones aan het Britse radio- en televisiemagazine Radio Times dat het wat hem betreft tegenwoordig niet meer mogelijk is om religiesatire à la Life of Brian te maken. Hoewel in 1979 grapjes over het christendom ook niet vrij waren van controverse (in Italië werd de film pas in 1990 voor het eerst uitgebracht), ziet hij een Monty Pythonbehandeling van de islam als een te groot risico. In Life of Brian wordt niet Christus maar per ongeluk diens buurman Brian vereerd als Messias. Juist dankzij Jones' recente uitspraken blijft de film tijdloze, briljante Monty Python-kolder, met onder meer Eric Idle die in de slotscène hangend aan het kruis op onvergetelijke wijze Always Look on the Bright Side of Life aanheft.

BBC 4, 0.00-1.30 uur.

The Upside of Anger

(Mike Binder, 2005) Joan Allen (Pat Nixon in Oliver Stones Nixon) speelt in The Upside of Anger een aan de drank verslaafde alleenstaande moeder van vier puberende dochters. Buurman Kevin Costner biedt troost - en nog meer drank. Het fragmentarisch vertelde verhaal bestrijkt de drie jaar waarin het tweetal langzaam naar elkaar toegroeit op voorspelbare wijze, maar Allen en Costner acteren aangenaam ingetogen en houden zo overdadig sentiment binnen de perken. Overigens ook een pluim voor regisseur Mike Binder, die in zijn potentieel zwaarmoedige post-9/11-drama Reign Over Me twee jaar later zelfs Adam Sandler in toom hield, en hier de toon zet met enkele briljant getimede, droogkomische scènes.

ARD, 0.20-2.10 uur.

undefined

Meer over