Succes in Amerika

AMSTERDAM - Een film waarin Amsterdam een belangrijke rol speelt, is een succes in Amerika. In zijn eerste weekend bracht The Fault in Our Stars 48 miljoen dollar op (35 miljoen euro). De verfilming van John Greene's adolescentenboek ontpopt zich daarmee tot kaskraker. De productie kostte 12 miljoen dollar. Ter vergelijking: The Edge of Tomorrow - budget 128 miljoen, Tom Cruise in de hoofdrol - werd dit weekeinde ook uitgebracht en haalde 29 miljoen dollar op.

The New York Times schrijft in een recensie dat het door Josh Boone geregisseerde The Fault in Our Stars hele bioscoopzalen in tranen achterlaat. De hoofdpersonen zijn de 16 en 17 jaar oude kankerpatiënten Hazel en Augustus, gespeeld door de acteurs Shailene Woodley en Ansel Elgort. De twee ontmoeten elkaar in een praatgroep voor pubers met kanker, waarna een wederzijdse verliefdheid ontstaat. De vraag die normaal gesproken een tienerromance samenvat - komen ze wel of niet bij elkaar - krijgt hier nog een laag: blijven ze leven?

Als romantisch uitje bezoeken de hoofdpersonen Amsterdam, om daar de fictieve lievelingsauteur van Hazel te ontmoeten. De hoofdstad doet dankbaar dienst als decor van dit tragische liefdesverhaal, dat pas op 10 juli in Nederland in première gaat.

Steeds meer blogs gaan over The Fault in Our Stars. Liefhebbers beschrijven de Amsterdamse grachten als plek die beslist moet worden bezocht. Op sommige sites wordt zelfs een tour door het Amsterdam van Hazel en Augustus beschreven. De belangrijkste haltes: het Anne Frank Huis, het Vondelpark en hotel De Filosoof.

Het decor is voor een deel nep. Zo werd niet in het Anne Frank Huis gefilmd. 'De binnenkant hebben ze in Amerika nagebouwd', bevestigt een woordvoerder van het Anne Frank Huis. 'Binnen filmen staan we niet toe. Dat gaat ten koste van de bezoekers.'

Ook de scènes in restaurant Oranjee werden niet op locatie opgenomen. Een zoektocht naar deze plek zal weinig opleveren. De eetgelegenheid bestaat niet.

undefined

Meer over