Stybar verslaat Nys als tussendoortje

Na een prachtige finale, misschien wel de mooiste van de laatste jaren, wint een Tsjech in plaats van een Vlaming.

VAN ONZE VERSLAGGEVER BART JUNGMANN

HOOGERHEIDE - Belgische duimen gaan naar beneden als de nieuwe wereldkampioen veldrijden de finish passeert en er wordt awoert geroepen. Dat is Vlaams voor boe.

Afgelopen donderdag was de Tsjech Zdenek Stybar naar het Brabantse Hoogerheide gekomen. Hij zag dat de omstandigheden in orde waren en zondag, drie dagen later, overwon hij.

Het gebeurde in een prachtige finale van een zinderende en hoogstaande wedstrijd, misschien wel de spannendste cyclocross van de afgelopen jaren.

De sterkste won dus, geen vanzelfsprekendheid in het wielrennen. Maar voor de Vlaamse supporters, die zich deze sport als het ware hebben toegeëigend, was dat een hard gelag.

Niet iedereen nam zijn verlies even sportief, een ervaring die Stybar vanaf nu kan delen met mannen als Groenendaal en Boom. Als het op veldrijden aankomt, verliest de Vlaming veel van zijn spreekwoordelijke charme en bescheidenheid.

Alle vakgenoten, de Vlaamse overigens voorop, bogen echter met respect het hoofd voor de 28-jarige Tsjech. Ze hebben hem in zijn vorige wielerleven leren kennen als een vakkundige uitdager in de Vlaamse velden. Niet voor niets was Stybar al twee keer wereldkampioen.

Net als Lars Boom eerder deed, heeft Zdenek Stybar de overstap gemaakt naar het lucratievere wegrennen. Het afgelopen seizoen leerde dat er ook in die discipline veel van hem te verwachten valt. Hij won het eindklassement in de Eneco Tour en boekte een imponerende ritzege in de Ronde van Spanje.

Het wereldkampioenschap dit weekeinde kan dus slechts beschouwd worden als een tussendoortje, mogelijk geworden na wat probeersels de afgelopen maanden.

In aanloop naar de mogelijke deelname aan het WK werkte hij eind januari een daarop gerichte intervaltraining af op Mallorca. Misschien is hij onderweg wel eens gestuit op Sven Nys, zijn voornaamste opponent in Hoogerheide.

Ook de grote favoriet liet de veldrit in Nommay, de laatste krachtproef voor het WK, schieten om in de Spaanse zon aan scherpte te winnen. En zo liep de weg naar het erepodium dus eigenlijk via Mallorca. Als de wedstrijd van zondag iets leerde, dan is het wel het belang van dosering in de overvolle kalender van de cyclocross.

Vanaf het startschot zetten de favorieten elkaar zondag onder grote druk. Als een geluidsgolf ging de wedstrijd door het dicht opeengepakte publiek en langs het prachtige parcours. Stybar was daarbij gedwongen tot een inhaalrace. Zijn afwezigheid in de meeste koersen had hem ver achteruit geworpen in de startrijen. 'Ik moest wel', zei hij na afloop. 'Het was alles of niets.'

Vrij snel vormde zich een kopgroep waarin de twee matadoren aanvankelijk werden vergezeld door de Fransman Mourey en Lars van der Haar. Door valpartijen en materiaalpech was de Nederlandse kanshebber telkens gedwongen tot een inhaalrace.

Dat zal hem hebben gesloopt, zoals hij achteraf beweerde, maar de pas 22-jarige Van der Haar moest ook op zijn tanden bijten om het tempo te kunnen volgen en dat gold evenzeer voor outsider Francis Mourey. Beiden moesten hun inspanningen ook bekopen met een klassering in de subtop.

Nee, dit WK droeg alle sporen van een duel, van een shoot-out. Nys bracht dat afloop zo onder woorden: 'Het was een tweestrijd tussen een renner die niets te verliezen had en een renner die alleen maar kon verliezen.'

De 37-jarige veteraan had zich de afgelopen dagen gemanoeuvreerd in de rol van de te kloppen man. Nys deed dat overigens in de geruststellende wetenschap dat zijn persoonlijk geluk er niet langer van af hangt. Altijd vrat stress aan zijn wil om de beste te zijn, maar ook bij hem is de wijsheid met de jaren gekomen.

Daarom ook kon Sven Nys het beste in zichzelf naar boven halen. Hij volgde waar hij moest en viel aan waar hij kon. Dat gold voor Stybar net zo hard, zodat de kansen voortdurende keerden na een slippertje of valpartij.

Maar Stybar trok dus aan het langste eind. In de laatste ronde had hij nog een krachtsinspanning in de benen om Nys definitief achteruit te werpen.

De lokale favoriet, Hoogerheide was zondag Vlaams grondgebied, erkende ruimhartig zijn nederlaag. 'Hij verdient het en wij moeten er mee leven.'

Het gevolg is dat de regenboogtrui komend seizoen ontbreekt in het deelnemersveld, in elk geval tot het eerstkomend WK. Zdenek Stybar keert deze week terug naar Mallorca om voor het eerst als wegrenner zijn opwachting te maken in de Ronde van Oman.

Op 6 april hoopt hij weer in topvorm te zijn als de Ronde van Vlaanderen wordt gereden. Benieuwd of er dan weer awoert klinkt.

undefined

Meer over