Sturgill Simpson, Amy en het uitvaartmuseum

De favorieten en de aanraders van de redactie: van een optreden van Sturgill Simpson tot een combinatie van kunst en voorlichting over zelfmoord.

Sturgill Simpson tijdens een optreden in juli. Beeld Amy Harris / HH
Sturgill Simpson tijdens een optreden in juli.Beeld Amy Harris / HH

Pop Sturgill Simpson 24 augustus Noorderzon Festival, Groningen; 25 augustus Paradiso, Amsterdam

Van Merle Haggard tot The Black Keys wordt de uit Nashville afkomstige Sturgill Simpson geprezen om de manier waarop hij achteloos modern aandoende psychedelische rock-elementen integreert in klassieke bluegrassliedjes. De titel van zijn vorig jaar verschenen tweede plaat zegt het eigenlijk al: Metamodern Sounds In Country Music. En dan die prachtige, diep doorleefde stem met de juiste snik.

Gijsbert Kamer

Klassiek Pasolini/Bach: Accattone Door Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe. Regie Johan Simons. Dinslaken, Kohlenmischhalle Zeche Lohberg. T/m 23/8, Ruhrtriënnale

Onder een dak van golfplaten en op een vloer van stof en steengruis spelen acteurs en musici een nieuwe versie van het passieverhaal. Accattone heet die, naar de eerste film van Pasolini. De regisseur Johan Simons laat het verhaal van de pooier Accattone subtiel overgaan in cantates van Bach. Fenomenaal hoe hij de verfijndste klanken en de rauwste randen van de samenleving vlak bij elkaar laat komen.

Biëlla Luttmer

Film The Diary of a Teenage Girl Regie Marielle Heller

In hippie-San Francisco laat de 15-jarige Minnie zich ontmaagden door haar moeders vriend, de dertiger Monroe. En vervolgens wil ze méér, al raakt ze door de gepassioneerde, maar ongelijkwaardige verhouding volledig uit balans. Debutante Heller bewerkte Phoebe Gloeckners graphic novel tot een zwierig, opmerkelijk licht coming of age-drama, dat alles op alles zet om Minnies zielenroerselen tastbaar te maken: de seksscènes zijn broeierig, Minnies fantasietekeningen komen tot leven en hoofdrolspeelster Bel Powley (23) bijt zich vast in haar weerbarstige puberpersonage.

Kevin Toma

Beeldende Kunst Global Imaginations Meelfabriek, Leiden, t/m 4 oktober

In de tentoonstelling Global Imaginations zijn kunstenaars van alle (bewoonde) continenten vertegenwoordigd. De locatie is spectaculair: een oude meelfabriek waarin plaatselijke graffiti-kunstenaars hun sporen hebben achtergelaten. Hoewel het thema ('kunstenaars van over de hele wereld kijken naar de wereld') een beetje soft lijkt, wordt hier niet op safe gespeeld. De tentoonstelling slaagt erin het wereldbeeld van de bezoeker te vervormen en te kantelen. Dat kan akelig confronterend zijn, maar ook heel grappig.

Anna van Leeuwen

Film Amy Regie Asif Kapadia

Ruim 32 duizend mensen bezochten Amy, over zangeres Amy Winehouse, tijdens het openingsweekend in de Nederlandse bioscopen - een record voor een internationale documentaire. Verdiend succes, want regisseur Asif Kapadia stelde uit een schat aan bestaand beeldmateriaal een even zorgvuldig als schokkend portret samen van Winehouse, die gigantisch succes paarde aan gigantische persoonlijke problemen: drugs- en alcoholverslaving, boulimia, foute vriendjes. De film nagelt de roddelpers aan de schandpaal, maar stelt ook de rol van het publiek ter discussie.

Pauline Kleijer

Beeldende kunst De Vogelvanger Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover, Amsterdam. T/m 4/10

Een vreemde maar geslaagde combinatie: kunstwerken én voorlichting, over zelfmoord en preventie daarvan. Vier verzameling-achtige kunstwerken (foto's van mensen die op het nippertje van dakranden en bruggen worden gered, of getuigenissen van nabestaanden) stemmen tot nadenken. In de korte film Welterusten van Jasper de Bruijn hoor je de stem van hulpverlener Gerard, die een anonieme wanhopige aan de lijn heeft. Elk woord weegt. 'U heeft echt verdriet hè, ik hoor het... wat gaat u straks doen?'

Sacha Bronwasser

Meer over