‘Stunten op trappen of rails – dan breekt ie’

Jasper Schuurman (17), student Grafische Vormgeving, kocht een vest (69 euro), pet (35 euro) en deck (50 euro) bij Tommy’s skateshop, in Zwolle....

Gerdy van der Stap

Je zit zo tevreden voor de skateshop, mooie spullen gekocht?

‘Ja, een vest en een petje. En nieuw hout. Zeg maar deckje.’Was je oude op?

‘Ha ha. Tegenwoordig doe ik er een weekje mee, met alleen het hout. Dan is ie alweer doorgekrakt. Ja, stunten op trappen of rails; dan breekt ie. Een deckje kost vijftig, zestig euro, maar als teamlid krijg ik ze voor dertig.’Teamlid?

‘Ons team wordt gesponsord door Tommys skateshop; we krijgen dingen voor inkoopprijs en kunnen later afbetalen. Dus als je geen geld hebt en je deck breekt doormidden, maakt het niet uit, dan kun je een nieuwe op laten schrijven. Of als je wielen nodig hebt*’ Gaan die dan ook stuk?

‘Met harde wielen is het zo dat als je er heel hard mee over de grond heen schraapt, je last krijgt van flat spots, dat is een plat stukje*’Vierkante wielen, net als de trein!

‘Ja, precies. Zachte wielen zijn minder snel, maar slijten langzamer. Dat zijn ook meer wielen voor op straat.’En als je niet aan het skaten bent? Zit je op school?

‘Ja, in het eerste jaar van de opleiding grafische vormgeving. Daar kun je alle kanten mee uit. Je kunt alles gaan ontwerpen wat er maar ontworpen moet worden. Maar het lijkt me wel erg leuk om later bijvoorbeeld de prints op skatekleren te ontwerpen.’Zoals op jouw nieuwe jack en pet? Zijn die voor een speciale gelegenheid?

‘Niet echt. We gaan morgen met het team wel naar een best trick contest, dus wie die dag de beste truc doet, die wint. Het is nogal moeilijk uit te leggen, maar we maken allerlei flips enzo, en dan tussen je benen door, en dan weer landen. En dan heb je ook nog switch, dat betekent dat je andersom staat dan normaal; en dat is dan ook dubbel zo moeilijk.’ Wat is jouw beste trick?

‘Ik heb er verschillende, maar switch-back-spin-heelflips vind ik het fijnste om te doen.’ O die!

‘Daar ben ik laatst tweede mee geworden. Dan win je bijvoorbeeld een deckje of wielen* In de hele grote wedstrijden kun je heel veel geld verdienen. Dit jaar is de World Cup Skateboarding in Rotterdam. Als je daar eerste wordt op de streetcourse, win je volgens mij wel iets van tienduizend euro.’ Ga je daar aan meedoen?

‘Ik hoop dat ik het mag!’

Gerdy van der Stap

Meer over