Stukjes gebeente van Sint-Nicolaas brengen de Russen in verrukking

Gesluierde vrouwen met kaarsjes achter dranghekken, een man in een rood gewaad die de klokken van de kathedraal luidt, een hollende priester die te laat komt. Dit is de intocht van Sinterklaas, de enige echte.

Patriarch Kirill kust de gouden kust met relieken van Sint-Nicolaas in de Christus Verlosserskathedraal. Beeld Sergei Chirikov / EPA
Patriarch Kirill kust de gouden kust met relieken van Sint-Nicolaas in de Christus Verlosserskathedraal.Beeld Sergei Chirikov / EPA

In een gouden kist arriveren zondag stukjes gebeente van Sint-Nicolaas op het Moskouse vliegveld Vnoekovo-3. Vanaf daar gaat het in een zilveren bus naar de Christus Verlosserskathedraal naast het Kremlin. Het is de eerste keer in 900 jaar dat overblijfselen van de 4de-eeuwse Byzantijnse bisschop op reis zijn.

Sint-Nicolaas, inspirator van Sinterklaas en de Kerstman, is een van de belangrijkste heiligen in het oosterse christendom. Hij zou wonderen hebben verricht als bisschop van Myra, het huidige plaatsje Demre aan de Turkse Middellandse Zeekust: hij redde gekapseisde zeilers, genas zieke kinderen en hielp mensen uit de armoede.

Einde katholieke breuk

Na zijn dood gingen Italiaanse zeelieden ervandoor met de botten van de bisschop. Sinds 1087 liggen die onaangeroerd in de Basilica di San Nicola in Bari, een bedevaartsoord voor Russen, die een eigen orthodoxe kerk lieten bouwen in de Italiaanse stad. President en kerkganger Vladimir Poetin ging er in 2007 op bezoek.

De komende twee maanden kunnen Russen in eigen land terecht voor de relieken. Tot 12 juli in de Verlosserskathedraal in Moskou, daarna twee weken in het Sint-Petersburgse Alexander Nevski Klooster. De uitleen is overeengekomen door de hoofden van de Rooms-Katholieke Kerk en de Russisch-orthodoxe kerk. Met een omhelzing en drie kussen maakten zij vorig jaar in Cuba een eind aan de breuk van bijna duizend jaar tussen de twee christelijke kerken. Op de luchthaven van Havana spraken paus Franciscus en patriarch Kirill meteen af dat de relieken van Sint-Nicolaas naar Rusland zouden vliegen.

Een beveiliger bidt te midden van bischoppen in de Christus Verlosserskathedraal. Beeld Sergei Chirikov / EPA
Een beveiliger bidt te midden van bischoppen in de Christus Verlosserskathedraal.Beeld Sergei Chirikov / EPA

Heilige rib

Russische media zeggen op basis van anonieme bronnen dat de negende linkerrib van de bisschop in het gouden kistje ligt. Zeer symbolisch, volgens staatspersbureau TASS, vanwege de plek vlakbij het hart.

In Rusland zijn duizenden kerken vernoemd naar Sint-Nicolaas. Op orthodoxe iconen is hij afgebeeld met een lang smal gezicht, kort grijs baardje en een kalend, gerimpeld voorhoofd. Russen roepen hem aan bij allerlei problemen. Vooral bij familieproblemen zou Sint-Nicolaas van pas komen.

Zijn stukjes rib werden zondagavond heilig verklaard in de Christus Verlosserskathedraal, de grootste Russisch-orthodoxe kerk ter wereld en symbool voor de herrijzenis van het orthodoxe geloof. De kathedraal die Jozef Stalin in de Sovjet-Unie liet slopen, werd in de jaren negentig herbouwd en ingewijd in 2000, het eerste jaar van het presidentschap van Poetin. Sindsdien kan de Russisch-orthodoxe kerk rekenen op nauwe samenwerking met de staat. De intocht van Sint-Nicolaas is een nieuwe mijlpaal.

Een biddende vrouw in de Christus Verlosserskathedraal. Beeld Sergei Chirikov / EPA
Een biddende vrouw in de Christus Verlosserskathedraal.Beeld Sergei Chirikov / EPA
Meer over