Studies omstreden internist in vakblad VS

Amerikaanse cardiologen laten de publicaties van de van fraude beschuldigde Rotterdamse internist Don Poldermans in hun vakblad staan. Volgens de Amerikanen is niet zeker dat de onderzoeksresultaten onjuist zijn. Ze oordelen milder dan de Nederlandse fraudecommissie.

Ellen de Visser
Erasmus MC Beeld ANP
Erasmus MCBeeld ANP

Poldermans werd vorig jaar door het Erasmus MC ontslagen nadat was vastgesteld dat hij onderzoek niet volgens de regels had uitgevoerd. Een commissie die daarna vijf studies van hem doorlichtte, kwam tot een snoeiharde conclusie: Poldermans, een internationale grootheid op het gebied van hart- en vaatonderzoek, had zich schuldig gemaakt aan ernstig wetenschappelijk wangedrag door voor een studie patiëntengegevens te verzinnen. Ook had hij op onzorgvuldige wijze data verzameld. Over de studies verschenen zeven artikelen in internationale topbladen. De redacties werden door de commissie op de hoogte gebracht.

Het Journal of the American College of Cardiology publiceerde drie van de bekritiseerde onderzoeken van Poldermans. Vooral het derde onderzoek, naar de preventie van complicaties tijdens operaties, kreeg van de Nederlandse commissie forse kritiek.

Waarschuwing
De Amerikanen hebben besloten om aan de drie publicaties een waarschuwing toe te voegen, maar ze vinden het te ver gaan om ze terug te trekken. De redactie schrijft 'dat niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat de onderzoeksgegevens onjuist zijn'. Opmerkelijk: in de redactie van het blad zit een Nederlander, de Leidse cardioloog Jeroen Bax. Hij werkte mee aan alle drie de gepubliceerde onderzoeken van Poldermans. Hij heeft zich, schrijft het blad, van een oordeel onthouden.

Hoogleraar hematologie Bob Löwenberg, voorzitter van de Rotterdamse onderzoekscommissie, zegt dat er altijd 'enige schroom' bestaat bij vakbladen om een artikel terug te trekken. Maar zelfs een waarschuwing, zegt hij, maakt duidelijk dat er 'serieuze problemen' zijn met de publicaties.

Meer over