Studiemateriaal

BEREND JAN BOCKTING

Veel klassieker dan het in destijds nog vernieuwende documentaire stijl gefilmde verslag van de Algerijnse oorlog (1954-1962), vind je oorlogfilms niet. La battaglia di Algeri, waarvoor regisseur Gillo Pontecorvo een Gouden Leeuw kreeg, was studiemateriaal voor vrijwel alle grote regisseurs die zich nadien aan het oorlogsgenre waagden, en voor diegenen die van plan waren actief deel te nemen aan zo'n gewapend conflict, of het op te lossen. Zo vertoonde het Pentagon de film aan medewerkers ter illustratie van de problemen met terrorisme in Irak. De meeste Fransen moesten in 1966 wachten voor ze de film mochten beoordelen: voor vijf jaar gold een vertoningsverbod. En hoewel de meeste critici vonden dat de film een redelijk eerlijk en evenwichtig beeld bood van de strijd, werden uit de in Amerika en Engeland vertoonde prints wel eerst de ergste martelscènes van Franse kant gesneden. Ook in Algerije is de film nog populair: de Algerijnse voetbalselectie bekeek de film twee jaar geleden voor het WK in Zuid-Afrika, om de groepsband te versterken.

La battaglia di Algeri (Gillo Pontecorvo, 1966)

Arte, 20.35-22.35 uur.

Déjà Vu

(Tony Scott, 2006) Tony Scott, de jongere broer van filmmaker Ridley Scott, heeft zich na films als Top Gun en True Romance een aantal jaar geleden opnieuw uitgevonden. Dankzij hyperkinetische titels als Man on Fire en, vrij recent, Unstoppable, werd hij bekritiseerd én geroemd als adhd-filmer. In de uitzinnige sciencefictionthriller Déjà Vu speelt Denzel Washington een FBI-agent die een terroristische bomaanslag op een veerboot moet onderzoeken. Bij de (spectaculair in beeld gebrachte) explosie kwamen honderden militairen en hun familie in New Orleans om het leven. Hij wordt ingelijfd bij een wel heel bijzondere afdeling van het onderzoeksbureau, die via ingenieuze satellietverbindingen en andere digitale noviteiten tot vier en een halve dag in het verleden kan kijken. Regisseur Scott houdt de vaart erin, maar biedt ook ruimte voor reflectie - wie het verleden kan zien, zou het ook moeten kunnen beïnvloeden. Of niet?

SBS 6, 20.30-23.00 uur.

Fierce Creatures

(Fred Schepisi en Robert Young, 1997) Overbodige reünie van de cast van de veelgeprezen komedie A Fish Called Wanda. In de opvolger draait het om een Britse dierentuin die wordt bedreigd door de plannen van de nieuwe eigenaar, een gewetenloze Amerikaanse mediamagnaat die nogal ver dreigt te gaan om de bezoekersaantallen op te krikken; hij wil de lieve dieren laten doden en alleen de gevaarlijke behouden. Met John Cleese, Kevin Kline en Jamie Lee Curtis.

RTL 8, 20.30-22.30 uur.

undefined

Meer over