Studie in Nederland, dus hier is je poncho

Nee, zegt de medewerker van de UvA, 'we leggen ze niet in de watten'. Maar we sturen ze wel even door de wasstraat: alle rompslomp op één plek.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

'Ik ga over een paar jaar jouw land redden', grapt de Sloveense studente Nina Blatnik tegen een Griekse medestudente met wie ze op Schiphol in de lift staat. Blatnik (23) gaat een halfjaar financiële wiskunde studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Net als honderden andere studenten uit de hele wereld wordt ze deze ochtend door Nederlandse studenten opgevangen op het vliegveld, vanwaar het per touringcar naar het Science Park in Amsterdam-Oost gaat.

undefined

Daar wacht de 'wasstraat'. Om het de nieuwelingen zo makkelijk mogelijk te maken, is alle bureaucratie waarmee ze aan het begin van hun verblijf te maken krijgen, op één plek geconcentreerd. Via e-mail is al veel voorwerk verricht, nu krijgen ze een simcard en een tas die kortingkaarten, een '24/7-gids' voor het studentenleven en een plastic poncho bevat.

Verderop zitten medewerkers van het bevolkingsregister klaar en liggen op de tafels van de woningcorporaties de sleutels van de studentenwoningen klaar. Wie uit een land komt waar nog tuberculose heerst, moet bij de GGD een afspraak maken voor een controle. Aan het eind checken de UvA-medewerkers of alle administratieve rompslomp goed is afgehandeld.

Nee, zegt medewerker Jasper Faber van de UvA, de nieuwkomers worden niet te veel in de watten gelegd. 'We willen ze een zachte landing bieden, want studeren hier wordt al pittig genoeg. Dan moet je niet uren op zoek hoeven naar het stadhuis of 's nachts wakker liggen omdat nog niet alles is geregeld.'

undefined

Toename

Het aantal buitenlandse studenten in Nederland neemt toe, blijkt uit een rondgang van De Volkskrant.

Bètastudies

Voor de UvA zijn internationale studenten van groot belang. Vooral bij de bètastudies melden zich te weinig Nederlanders. 'We zijn een onderzoeksuniversiteit', zegt Faber, 'we proberen wereldwijd de beste studenten binnen te krijgen. Die zijn ook vaak ijverig, wat een positief effect heeft op de Nederlandse studenten. Bovendien verbreedt het de blik. Wie Azië-studies doceert, heeft er baat bij dat er Tibetanen, Indiërs en Chinezen in de collegezaal zitten.'

In de rij vraagt Nina Blatnik zich af hoe je 'Sarphatistraat' uitspreekt. Daar is haar nieuwe woning. Het schiet niet erg hard op, maar daardoor is er tijd om kennis te maken met mede-studenten, onder wie Jessica Pålsson (26) uit Zweden, die een halfjaar bedrijfskunde gaat studeren, en Hayuen Shin (21) uit Zuid-Korea, die heeft gekozen voor communicatie.

Blatnik, afkomstig uit een kleine gemeente in de buurt van Ljubljana, heeft voor de UvA gekozen omdat er in Slovenië geen goede hoogleraren zijn op haar vakgebied. 'Alles gebeurt nog in Excel, we lopen echt hopeloos achter.' Als ze klaar is met haar studie, wil ze stage gaan lopen in Londen. Daarna wacht er hopelijk een functie bij een internationale bank, of bij de ECB.

Faber overhandigt haar haar collegekaart en waarschuwt dat de UvA veel voor haar kan regelen, maar niet kan voorkomen dat ze hoogstwaarschijnlijk zal verdwalen in een stad waarvan het centrum nog een middeleeuwse plattegrond heeft.

undefined

Onder invloed

Vlak voor ze in het kleinere busje stapt dat haar naar de Sarphatistraat zal brengen, wisselt Blatnik e-mail-adressen uit met Pålsson en Shin, met wie ze in zo korte tijd al bijna bevriend is geraakt. En ze vertelt dat ze al veel weet over Amsterdam. Want wat is de overeenkomst met de Tour de France? Ook in Amsterdam rijden veel mensen rond op de fiets, onder invloed van drugs.

Aan de Sarphatistraat zal Blatnik er trouwens niet alleen voorstaan. Er is een Residence Assistance Team van drie studenten en in de folder over het nieuwe verblijf wordt gewaarschuwd voor de downside van Amsterdam, de criminaliteit. En voor de groene envelop van de Dienst Belastingen gemeente Amsterdam. Als die er ligt, zit er maar een ding op: betalen.

Om drie uur 's middags steekt Nina Blatnik de sleutel in de deur van de grote kamer die ze met een meisje uit Moldavië gaat delen. Haar nieuwe leven in Amsterdam kan nu echt beginnen.

undefined

Meer over