Studie Fries dreigt te verdwijnen

De enige Nederlandse universitaire opleiding Friese Taal en Cultuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) dreigt te verdwijnen door een tekort aan studenten. Dat zegt Goffe Jensma, hoogleraar Friese taal- en letterkunde.

Het eerste nummer van Donald Duck in het Fries, afgelopen april gepresenteerd. Beeld ANP
Het eerste nummer van Donald Duck in het Fries, afgelopen april gepresenteerd.Beeld ANP

De Friese bacheloropleiding werd tot dit studiejaar door het ministerie beschermd, omdat Fries de tweede officiële rijkstaal is. Zo kon de opleiding altijd voldoende docenten aan het werk houden om de kwaliteit van de opleiding te waarborgen. Vanaf het komende studiejaar wordt de opleiding onderdeel van de brede opleiding Europese Talen en Culturen en daar worden de docenten afgerekend op het aantal studenten dat ze trekken.

De opleiding Fries heeft op dit moment ongeveer 15 studenten. 'Met dat aantal kunnen we nog niet eens één fulltime docent aan het werk zetten', aldus Jensma. 'Dat is onvoldoende om de opleiding in stand te houden.'

Volgens Jensma daalt het aantal studenten Fries als gevolg van stijgende collegegelden van tweede studies. Hij denkt ook dat andere streektaalstudies binnen de RuG, die onder de brede Europese opleiding vallen, kunnen verdwijnen.

Meer over