Studentenvoedsel

Koken op een verantwoorde manier: we denken te weten dat het beter is voor mens en milieu, maar hoe zorg je dat zoveel mogelijk mensen dat gaan doen en blíjven doen?...

Jongeren Milieu Aktief (JMA) leek het een aardig idee studenten in de vorm van kookgroepen enkele basisvaardigheden te leren. Eerstejaars-studenten moeten vaak voor het eerst hun potje koken en als ze leren dat er meer is dan macaroni met tomatensaus uit een potje, krijgen ze er misschien wel lol in om bewuster met voedsel en energie om te gaan. Tijdens het project Ten minste houdbaar tot... zal aandacht worden geschonken aan zaken als biologische grondstoffen, gezond eten en zuinig omgaan met gas.

Momenteel is JMA bezig groepen op te zetten, dus wie komend jaar gaat studeren, kan vanaf september meedoen. Aanmelden kan via e-mail: info@jma.org.

JMA zorgt voor een receptenbundel, in samenwerking met het Landelijk Hogeschool & Universitair Milieuplatform, waar de kookgroepen meteen mee aan de slag kunnen. Op de website www.lhump.nl staat al een aantal smakelijke recepten. Hier en daar rammelt er nog iets aan de recepten. Moet die sinaasappel echt in zijn geheel in de soep? En waar is het mysterieuze sinaasappelsap gebleven?

Voor iedereen die niet mee kan doen aan het project komen wij er in de loop van dit studiejaar nog op terug. We zullen als participerende observant tijdens een bijeenkomst van een kookgroep aanwezig zijn. Dit recept is alvast een voorproefje: sinaasappel-mosterdsoep (4 personen), dat we iets aanpasten om die sinaasappel en het sap een plekje te geven. Nodig: 50 g boter; 25 g bloem; 2,5 dl slagroom; 2 kruidenbouillontabletten; 1 eidooier; 2 eetlepels mosterd; 2,5 dl sinaasappelsap; 1 handsinaasappel; 250 gram losse of 1 bakje champignons; zout en peper.

Snij de champignons in plakjes. Verhit 25 gram boter in een zware soeppan en bak de champignons al roerende 5 minuten. Breng ze op smaak met zout en peper en schep ze uit de pan in een bord. Smelt de resterende boter in de pan, voeg de bloem toe en roer hiervan een papje. Roer er scheutje voor scheutje 0,5 liter water doorheen, blijf roeren tot het een lichtgebonden mengsel is. Snij de schil van de sinaasappel en snij met een scherp mes de partjes los van de velletjes. Halveer de partjes en roer ze met het sap door het mengsel. Verkruimel de bouillontabletten erboven. Klop in een kom de eidooier en de mosterd door elkaar. Roer de slagroom erdoor. Voeg het al roerende aan de hete soep toe. Doe de champignons in de soep, verwarm hem nog even door en breng hem op smaak met peper en zout.

Meer over