Studenten kraken deel van UvA-pand

Een groep studenten heeft woensdagmiddag een ruimte van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gekraakt. De ruimte in het gebouw aan de Oude Turfmarkt 147 in het centrum van de hoofdstad staat volgens de studenten al lange tijd leeg.

Studenten, docenten en andere sympathisanten zitten op het plein na de ontruiming van het Maagdenhuis door de ME, eerder dit jaar. Beeld anp
Studenten, docenten en andere sympathisanten zitten op het plein na de ontruiming van het Maagdenhuis door de ME, eerder dit jaar.Beeld anp

De studenten, die zijn verenigd in de groepering De Nieuwe Universiteit (DNU), hebben eerder dit jaar het Maagdenhuis bezet. De actievoerders willen van de gekraakte ruimte een uitvalsbasis maken voor vergaderingen, bijeenkomsten en het plannen van nieuwe acties, zegt een woordvoerder van DNU.

Volgens hem doen dertig tot veertig studenten mee aan de actie. Zij hebben de deur gebarricadeerd en zijn van plan er ook te overnachten. Een ander deel van het pand waar administratief werk wordt gedaan, is volgens de actievoerders nog toegankelijk.

'Een ruimte om te organiseren is van groot belang voor een beweging', aldus DNU in een persverklaring. 'Die hadden we tijdelijk gevonden in het Maagdenhuis.' De groepering is teleurgesteld over de bereikte resultaten. 'We kijken als beweging terug op een tumultueus jaar, waarin we eigenlijk moeten concluderen dat er niet veel veranderd is.' Na de bezetting van het Maagdenhuis afgelopen voorjaar, gaf een brede meerderheid in de Tweede Kamer nog aan gehoor te willen geven aan de wens van de studenten tot meer democratie op universiteiten.

Na de acties in het voorjaar wordt er volgens een woordvoerder van het College van Bestuur juist 'constructief samengewerkt' met de studenten. 'Er is al veel bereikt, zoals het versterken van de medezeggenschap, de democratisering en het beperken van het aantal flexcontracten', zegt hij tegen persbureau ANP.

De faculteit geesteswetenschappen heeft aangifte gedaan, aldus de zegsman. Bestuurders en medewerkers van de faculteit hebben gepraat met de studenten, maar die willen volgens de UvA niet vertrekken. De universiteit zegt het wederrechtelijk betreden of in gebruik nemen van panden van de UvA 'niet te tolereren'.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) in gesprek met studenten in het Maagdenhuis Beeld anp
Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) in gesprek met studenten in het MaagdenhuisBeeld anp
Meer over