'Studenten frauderen massaal met studiebeurs'

Studenten frauderen massaal met de studiefinanciering. Ze zeggen uitwonend te zijn, terwijl ze in werkelijkheid thuis bij hun ouders wonen. In totaal zouden 40 duizend studenten op die manier voor 80 miljoen euro frauderen.

Van onze redactie

Dit zegt Tweede Kamerlid Hans Spekman van de PvdA na een inventarisatie van die partij onder sociaal rechercheurs.

In totaal zouden 40 duizend studenten op die manier voor 80 miljoen euro frauderen. In totaal ontvangen in Nederland 250 duziend studenten een utwonendenbeurs. ‘Het is massale fraude die zich als een olievlek uitbreidt’, aldus Spekman.

Kleine pakkans

Studenten geven bij de Informatie Beheer Groep (IBG), de organisatie die verantwoordelijk is voor de verstrekking van de studiefinanciering, het adres van bijvoorbeeld een familielid op als woonadres. De brieven die de IBG naar dat adres stuurt om te controleren of de student daadwerkelijk op dat adres woont, komen op die manier eenvoudig alsnog bij de student terecht, waardoor de fraude niet aan het licht komt. Voor andere opsporingsmethoden zegt het IBG geen capaciteit te hebben.

Spekman wil een einde aan deze praktijk. Hij wil dat de minister Plasterk van Onderwijs ingrijpt en duidelijk maakt dat fraude niet acceptabel is. ‘Het ministerie moet handhaven met ingang van het nieuwe studiejaar. Als studenten weten dat ze er niet mee wegkomen, passen ze wel op zich als uitwonende in te schriiven.’

Plasterk heeft inmiddels aangegeven dat hij de frauderende studenten wil beboeten.

Studenten kijken voetbal. (Martijn Beekman/ de Volkskrant) Beeld
Studenten kijken voetbal. (Martijn Beekman/ de Volkskrant)
Meer over