Student kraakt vernieuwde ov-chipkaart voor enkeltjes

De ov-chipkaart voor ‘enkele reizen’ is voor de tweede maal gekraakt. Roel Verdult, student van de Radboud Universiteit Nijmegen, is erin geslaagd de kaart te kopiëren in een kastje ter grootte van een mobiele telefoon.

Van onze verslaggever

Een jaar geleden slaagden Amsterdamse studenten er ook al in het kaartje te kraken. Het gat in de beveiliging dat zij blootlegden, is inmiddels gedicht door de maker van het systeem, TransLink Systems. Een woordvoerder zegt dat ook nu weer het gat zal worden gedicht, en dat de kraker daaraan zal meewerken.

Maar volgens onderzoeker Wouter Teepe van de Radboud Universiteit in Nijmegen is het maar de vraag of het nieuwe gat net zo makkelijk te dichten is als het oude. Bovendien maakt Trans Link Systems volgens hem een essentiële fout. ‘Ze moeten al hun beveiligingsmaatregelen openbaar maken. Pas dan zal blijken of ze goed genoeg zijn om de hackers te weerstaan.’

Vorige week werd al duidelijk dat de ov-chipkaart voor langduriger gebruik op het punt staat te worden gekraakt. De beveiligingsproblemen leiden tot verdere vertraging in de invoering van de chipkaart.

VVD-Kamerlid Paul de Krom wil deze week een hoorzitting in de Tweede Kamer met experts en betrokken partijen, over de veiligheid van de ov-chipkaart. Ook wil hij een debat met staatssecretaris Huizinga van Verkeer.

Meer over