Student hotelschool weigert te betalen voor zijn kooklessen

Bastiaan Weijers roept zijn medestudenten in Maastricht op de bijdrage voor voedingspractica niet langer te betalen...

Van onze verslaggever Gerard Reijn

Studenten van de Hoge Hotelschool Maastricht weigeren nog langer te betalen voor hun stage en voor de voedingspractica ofwel kooklessen. Volgens Bastiaan Weijers, die de actie begon, doet een groot deel van de studenten uit het derde en vierde jaar mee. ‘Ik betaal zelf al twee jaar niet, en de school heeft daar nooit op gereageerd.’

De Universiteit van Amsterdam kwam onlangs met het plan om studenten die iets extra’s in hun studie willen, daarvoor extra te laten betalen. De studenten kwamen ertegen in actie en onderwijsminister Plasterk stelde duidelijk: het collegegeld is genoeg. De UvA trok daarop zijn plannen in, maar op veel universiteiten, hogescholen en roc’s moeten studenten méér betalen dan het wettelijk collegegeld.

De SP maakte vorig jaar een inventarisatie en vond tientallen onderwijsinstellingen die geld vroegen voor gewone (onderwijs-) diensten, zoals een heffing van 43 euro voor gebruik van studieruimten en de psycholoog (Fontys), en 1.000 euro aan excursies en introductie (toerismeopleiding).

De Hoge Hotelschool Maastricht (HHM) is op dit gebied een van de vrijpostigsten. Die vraagt al jaren geld voor de introductieweek, de diploma-uitreiking, stages, practica en excursies. In vier jaar tijd kostte dit hele pakket de studenten 2.657 euro.

Toen Weijers zijn weigeractie begon, vroeg het college van bestuur van de Hogeschool Zuyd, waartoe de hotelschool behoort, zijn eigen ombudsman om advies. Dat was ronduit vernietigend. Alle genoemde heffingen waren tegen de wet, schrijft de ombudsman.

Het college van bestuur nam het advies over, met één uitzondering: de vergoeding van 640 euro voor de voedingspractica blijft. De ombudsman is daarover glashelder: hotelstudenten laten betalen voor kokkerellen is net zoiets als studenten sportleraar laten betalen voor sporten. Maar het college van bestuur denkt dat een brief van het Ministerie van Onderwijs uit 1994 de ruimte biedt voor deze heffing.

En de stagevergoeding, twee maal 275 euro, die blijft ook. Maar dat wordt nu een vrijwillige bijdrage, legt directeur Ad Smits van de HHM uit. ‘De stages moeten in het buitenland worden gelopen. Wij zoeken de bedrijven uit, we houden contact met ze en dat kost veel geld. Maar goed, we mogen geen verplichte bijdrage meer incasseren. Voortaan wordt de bijdrage vrijwillig, maar de eisen voor de stage worden niet minder. Als de student het zelf regelt, is het prima. Maar als ze willen dat wij het doen, kost dat 275 euro.’

Voor Weijers was het standpunt van het college van bestuur aanleiding tot een volgende stap in zijn actie. ‘Ik heb alle studenten van het derde en vierde jaar een mail gestuurd om die heffingen niet te betalen. Voor zover ik kan zien betalen de meeste studenten niet.’

Meer over