Stroomkathedralen en bespookte kastelen

De Britse sciencefictionserie Doctor Who bestaat vijftig jaar. In die halve eeuw is de tijdreiziger met zijn Tardis-'telefooncel' op vele plekken neergestreken, zowel in het Verenigd Koninkrijk als daarbuiten. Dit zijn zes bijzondere Britse locaties.

1 Battersea Power Station (Londen)

Vergeet Big Ben, St Paul's en Tower Bridge. Met haar vier kenmerkende schoorstenen is Battersea Power Station het meest fotogenieke gebouw van Londen. De voormalige krachtcentrale van Giles Gilbert Scott, het grootste bakstenen bouwwerk van Europa, duikt regelmatig op in films, van Alfred Hitchcocks Sabotage, Ian McKellens Richard III tot de Bollywood-film Ra.One. Doctor Who is er twee keer gefilmd, eerst in 1966 voor de invasie van de vijandige Daleks (buitenaardse cyborgs), en zeven jaar geleden, in The Age of Steel, was het de basis waar Londenaren werden veranderd in cyborgs. Helaas is het niet meer mogelijk om de stroomkathedraal van binnen te bewonderen, maar de buitenkant is fascinerend genoeg.


2 Gladstone Pottery Museum (Stoke-on-Trent, Staffordshire)

Toen de makers van Doctor Who een gebouw zochten dat eruitziet als een fantasiefabriek stuitten ze al snel op de ideale kandidaat: de Gladstone Pottery Museum in Stoke-on-Trent. Het donkere fabriekscomplex met zijn op flessen gelijkende schoorstenen staat centraal in The Ultimate Foe, waarin de Doctor in gevecht is met de schurk Valeyard. In werkelijkheid is dit de geboorteplek van de pottenbakindustrie. Hier, in 'the Potteries', waren immers alle bekende fabrikanten van aardewerk en porselein gevestigd, waaronder het bekende Wedgwood. Een van de hoogtepunten in het aardewerkmuseum zijn de tentoongestelde toiletten onder de titel Flushed with pride, naar de gelijknamige biografie van Thomas Crapper, de vermeende uitvinder van de plee.


3 Withyham Cricket Club (Withyham, East Sussex)

Plok, plok, plok. Out! Of is 'exterminate' hier beter op z'n plaats? Uiteraard belandde Doctor Who met zijn Tardis, de blauwe telefooncel, ook op een cricketveld, en wel dat van de Withyham Cricket Club op het landgoed Buckhurst Park van de graaf van De Le Warr (wiens verre voorvaderen de Amerikaanse staat Delaware hebben gesticht). Het tafereel is zo Engels als het maar zijn kan: een paviljoen, picknicktafels en piekfijn onderhouden veld waar een sport wordt beoefend die weleens omschreven is als 'een soapopera voor mannen'. Wanneer de onvermijdelijke regen het edele spel ophoudt, is een wandeling naar de kerk van Withyham aan te raden. Daar bevindt zich de privékapel van de beroemde Sackville-West-familie.


4 Grantchester Meadows (Grantchester, Cambridgeshire)

Kwetterende leeuweriken, een tokkelende gitaar en een stem die zingt over mistige ochtenden, gouden zonnestralen, een blaffende hond, een kabbelend riviertje en de ijsvogel die een vis opduikt. Welkom op de Grantchester Meadows, een van de locaties waar de door Douglas Adams geschreven episode Shada zich afspeelt. Het groen langs de oever van de Cam was in 1970 vereeuwigd door andere tijdreizigers, namelijk die van Pink Floyd. Roger Waters en David Gilmour zongen met weemoed over de idylle uit hun jeugd. Laatstgenoemde woonde zelfs pal langs de Grantchester Meadows, op nummer 106. Het aangrenzende dorpje Grantchester is ook een bezoek waard. Hier wonen de meeste Nobelprijswinnaars per vierkante kilometer.


5 Powis Castle (Welshpool, Powys, Wales)

Begin jaren tachtig landde de Tardis bij een van de indrukwekkendste kastelen die het Verenigd Koninkrijk rijk is, Powis Castle in Wales, dat uittorent boven het stadje Welshpool. Het maken van opnamen was indertijd te duur, zodat de BBC een fotograaf naar het slot stuurde om zwart-witfoto's te maken van het 12de-eeuwse kasteel en zijn barokke tuinen. Die zouden het decor vormen van de meest surreële van alle afleveringen, Warrior's Gate. In het kasteel bevindt zich onder meer het Clive Museum. Dat is te danken aan het huwelijk, in 1784, van de dochter des huizes met de zoon van Robert Clive, de generaal-majoor die de basis had gelegd voor het succes van de Britse Oost-Indische Compagnie.


6 Dunvegan Castle (Isle of Skye, Schotland)

Al achthonderd jaar woont dezelfde familie in Dunvegan Castle op het Isle of Skye, in het noordwesten van Schotland. Door de jaren heen hebben leden van de MacLeod-clan beroemde gasten ontvangen in Schotlands oudste nog bewoonde kasteel, van de schrijver Walter Scott tot koningin Elizabeth.


Tijdens zijn rondreis door Schotland en zijn westelijke eilanden kwam in 1773 dr. Johnson een weekje logeren, met zijn trouwe metgezel James Boswell. Enkele jaren geleden kwam die andere beroemde doctor langs, Doctor Who. Een rondleiding in het bespookte kasteel leidt onder meer langs de kerkers, die naast de keuken waren aangelegd zodat de uitgehongerde gevangenen de etensgeuren konden ruiken.

undefined

Meer over