Stroomfabriek Una over naar Amerikanen

De Una komt als eerste Nederlandse energiebedrijf in buitenlandse handen. Het Amerikaanse Reliant Energy telt 4,5 miljard gulden neer voor de stroomproducent van Utrecht en Noord-Holland die vorig jaar niet meer dan 130 miljoen gulden winst boekte....

Hiermee betaalt Reliant een forse premie om als eerste buitenlandse onderneming een Nederlands stroombedrijf te kopen. 'Ik vind het ook heel veel geld, ik was ook verrast', moest Una-directeur P. Koppen de Neve woensdag bekennen tijdens een toelichting op de transactie.

'Het is voor hen een strategische investering, ze betalen een first mover premium.' (Bedoeld wordt een premie voor degene die als eerste toeslaat, red.)

Het bedrijf uit Houston ziet de Una, die een kwart van de Nederlandse stroomproductie in handen heeft, als bruggenhoofd voor zijn expansie in Europa. Reliant belooft al zijn Europese activiteiten via de Una te zullen ontplooien.

Voor de Una vormt de Amerikaanse partner ook een strategische versterking: 'Zij hebben de handelskennis en ervaring in beheersing van financiële risico's die ons ontbreekt en die we zo hard nodig hebben', aldus Koppen de Neve.

De verkoop - het bedrijf is eigendom van de gemeenten Amsterdam en Utrecht en de provincies Noord-Holland en Utrecht - werd ingegeven door de liberalisering en internationalisering van de elektriciteitsmarkt.

De Una was op zoek naar een 'kapitaalkrachtige partner, die een shake-out-periode (concurrentieslag, red.)', die het bedrijf na 2002 voorziet, 'met ons zou willen overleven', zei Koppen de Neve.

De transactie geschiedt in stappen. In eerste instantie betaalt Reliant 1,8 miljard gulden: 700 miljoen voor 15 procent van de bestaande aandelen en 1,1 miljard voor 25 procent nieuwe aandelen. 'Die 1,1 miljard gaan het bedrijf in', aldus directeur Koppen de Neve.

Het belang van 40 procent verschaft Reliant ook zeggenschap: het bedrijf mag vier nieuwe commissarissen voordragen, waardoor de raad van commissarissen groeit tot elf. Verder mag het een tweede directeur benoemen naast Koppen de Neve.

De huidige aandeelhouders zullen uiterlijk in 2002 nog eens 12 procent aan Reliant verkopen, waardoor dat bedrijf een meerderheid in de Una krijgt. Dan krijgt het Amerikaanse bedrijf ook een meerderheid in de raad van commissarissen. Op zijn laatst in 2006 verkopen de aandeelhouders de laatste aandelen aan de Amerikanen.

Koppen de Neve kon woensdag nog niet exact zeggen waar de 1,1 miljard gulden - het bedrag dat het bedrijf inkomt - aan zal worden uitgegeven. Het bedrijf wil onder meer een trading floor inrichten om zich als handelaar in stroom te profileren.

Verder wil de Una zijn positie versterken op het gebied van de productie van stroom en de distributie van elektriciteit en gas, zowel in Nederland als elders in Europa. Koppen de Neve sluit niet uit dat daarvoor productie- of distributiebedrijven worden overgenomen, of delen daarvan.

Koppen de Neve noemde in dit verband de Zuid-Hollandse stroomopwekker EZH, die in de verkoop is. Ook een van de twee eigenaren van het Noord-Nederlandse Epon is op zoek naar een koper.

Overigens zal de Una bij de overname van een Nederlands energiebedrijf moeten concurreren met de kapitaalkrachtige buitenlandse bedrijven die ook zo geïnteresseerd waren in de Una.

Koppen de Neve gaf woensdag hoog op van de grote belangstelling voor zijn bedrijf. Het bedrijf was in november nog niet in de verkoop, of er meldden zich al zestien gegadigden. Van de vijf die overbleven, brachten er vier een bod uit waar Koppen de Neve wel op in had willen gaan.

Over de identiteit van de andere bedrijven wilde Koppen de Neve niets zeggen. De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell en het Britse energiebedrijf Eastern hebben eerder gezegd in de race te zijn voor de Una.

Reliant is veel groter dan Una. Het Amerikaanse bedrijf heeft bijna dertienduizend werknemers, Una 950. De overeenkomst heeft in principe geen gevolgen voor de werkgelegenheid, al loopt er momenteel wel een bezuinigingsoperatie.

De overnamesom hangt overigens nog voor een deel af van de discussie over 'bakstenen'. Dat is jargon voor dure energieprojecten die in het verleden zijn opgezet en waarvan nog niet duidelijk is wie de kosten moet dragen. Una wilde daarover geen details kwijt.

Meer over