NieuwsZuid-Amerika

Stroom in Zuid-Amerika grotendeels weer terug

De stroomstoring in Argentinië, Uruguay en Paraguay is bijna volledig verholpen. Zondag kwamen bijna vijftig miljoen Zuid-Amerikanen zonder stroom te zitten ‘doordat een fundamentele systeemverbinding uitviel’, aldus de Argentijnse energieminister.

Een winkel in Argentinië bij kaarslicht. Beeld REUTERS
Een winkel in Argentinië bij kaarslicht.Beeld REUTERS

Op dit moment is er in 90 procent van Argentinië weer stroom. Uruguay en Paraguay hebben in het hele land weer elektriciteit.

De Argentijnse president Mauricio Macri laat weten dat de oorzaak nog niet bekend is. De minister van Energie, Gustavo Lopetegui, zei dat het begon met een systeemfout die vaak voorkomt, maar dat een daaropvolgende kettingreactie voor ‘totale chaos zorgde’. Wat er precies is misgegaan, wordt nog onderzocht. Onderzoeksresultaten zijn volgens Lopetegui op zijn vroegst over tien dagen beschikbaar.

Noodgeneratoren

Nooit eerder was er een stroomstoring op de schaal. Het openbaar vervoer lag plat, stoplichten en benzinestations werkten niet. Op veel plaatsen kwam er geen water uit de kraan en mobiele netwerken werkten niet. De schade bleef beperkt doordat ziekenhuizen en vliegvelden normaal functioneerden, dankzij noodgeneratoren.

De storing viel samen met verkiezingen in meerdere Argentijnse staten. Daar moesten kiezers bij kaarslicht hun stem uitbrengen of het lampje van hun mobiele telefoon gebruiken, berichten lokale media.

Argentijn brengen hun stem uit bij het licht van hun mobiele telefoon. Beeld EPA
Argentijn brengen hun stem uit bij het licht van hun mobiele telefoon.Beeld EPA

Meer over de stroomstoring in Zuid-Amerika

Vaderdag begon in Argentinië met een hoop gemopper. Nog voordat het tijd was voor ontbijt op bed, strompelden vaders naar de stoppenkast. Het land bleek getroffen door de grootste stroomstoring ooit.

Meer over