strokenrok

Frivole ruches en stroken vormen de basis voor de zomermode..

Ontwerper Tom Ford begon ermee. Voor Yves Saint Laurent Rive Gauche kwam hij afgelopen maart met een weelderige zigeunercollectie. De wijde, bewerkte rokken, blouses met ruches, 'off the shoulder' tops en superbrede riemen waren een verademing tussen de verder nogal strenge en ingetogen wintercollecties. Er zullen weinig vrouwen in het publiek hebben gezeten die niet naar buiten zijn gegaan met een intens verlangen naar stroken en ruches. Ford had wat je noemt een fashion moment veroorzaakt. De blote-schouder blouse was deze winter al een hit, maar de impact van Fords show zal dit voorjaar pas echt voelbaar zijn. Zigeuner- en hippiemode geeft deze zomer bijna alle ontwerpers de toon aan, en zo'n beetje ieder romantisch stuk uit de jaren zestig en zeventig is daarom weer uit de kast gehaald: tassen met rafels, kanten en geborduurde blouses, katoenen Bilitis-jurken, espadrilles met sleehakken, wijd uitlopende broeken. Die combinatie van onschuld en uitbundigheid is misschien niet helemaal wat je zou verwachten, gezien de toestand in de wereld, maar ook al werden de zomercollecties vlak na 11 september gepresenteerd, ze waren natuurlijk daarvoor al klaar. En zoals de hoofdredactrice van Harper's Bazaar onlangs schreef: 'De overvloed die mode heet heeft zijn eigen rol, ook en vooral in slechte tijden. Het kan ons een moment van respijt geven.'

Opvallend is dat een kledingstuk in vrijwel elke collectie terugkomt: de strokenrok, deze winter inderdaad ook al te zien bij Rive Gauche. Hij is er dit voorjaar tot op de knie, tot halverwege de kuit of lang, en wordt gedragen met een kraagloos bloesje en een flinke riem of, wat gekleder, met een zeer nauw aansluitend colbertje. En bij voorkeur is ie wit, de modekleur voor dit voorjaar. Het is zo'n kledingstuk dat in een keer een halve garderobe kan updaten.

Lang zal het niet meer duren voor de strokenrokken in grote getale in de winkels hangen. Wie daar niet op wil wachten, kan doen wat mijn moeder zo'n 25 jaar geleden deed met een gebloemd lapje van Laura Ashley: drie (of meer) flinke stroken stof - de eerste ruim voldoende voor over de heupen, de volgende steeds een stuk breder - aan elkaar rimpelen. Zoompje onderin, een elastiekje bovenin, en eventueel een paar bandjes voor de sier erop. Nog geen avondje werk. Bovendien is kunstnijverheid nog nooit zo modieus geweest.

Meer over