Striptekenaar Piet Wijn overleden

AMSTERDAM - Striptekenaar Piet Wijn is woensdagavond overleden. Dit heeft Thom Roep, medeauteur van Wijns bekendste strip Douwe Dabbert, bekendgemaakt.

null Beeld

Pieter Cornelis Wijn kwam in 1929 in Hilversum ter wereld. Na een tweejarige opleiding tot illustrator werd hij aangenomen bij de Toonder Studio's, waar hij zich zou ontwikkelen tot de rechterhand van Marten Toonder. Terwijl deze zich concentreerde op de Bommel-avonturen, stortte Wijn zich op andere populaire reeksen zoals Koning Hollewijn. Deze serie, een milde satire op het Hollandse leven, werd vanaf 1964 geheel door Wijn getekend.

Ook aan populaire series als Kappie en Panda droeg Wijn zijn steentje bij. Bibliograaf Olivier Sterk heeft uitgerekend dat Wijn bij leven zo'n vijftigduizend tekeningen heeft gemaakt en een groot deel van zijn leven tien uur per dag achter de tekentafel doorbracht.

Douwe Dabbert
Wijns naam is echter vooral verbonden met Douwe Dabbert, 'een goedhartige dwerg met een zwervershart'. Hij tekende de avonturen van de buikige dierenvriend met zijn toverknapzak vanaf 1975 voor het weekblad Donald Duck, op scenario's van Thom Roep. Terwijl hij bezig was aan het 23ste album werd hij getroffen door een beroerte, wat leidde tot een gedeeltelijke verlamming aan zijn rechterkant.

Daarna deed Wijn het onmogelijke: hij leerde met links tekenen en werkte nog een aantal jaren door aan de Douwe Dabbert-reeks, tot een volgende beroerte hem definitief uitschakelde. Het laatste verhaal is getekend door Dick Matena. Van 1975 tot 2001 stonden de verhalen over Douwe Dabbert in de Donald Duck. Vanaf 1973 tekende Wijn ook stripverhalen voor meisjesblad Tina.

Annemoon
Verleden jaar verscheen een mooie herdruk van de strip Annemoon, die Wijn twintig jaar geleden samen met scenarioschrijfster Patty Klein maakte en die in afleveringen werd gepubliceerd in de Okki. Klein had Wijn voor deze serie gevraagd omdat hij zo sprookjesachtig kon tekenen en zich als uitvoerend tekenaar heel bescheiden opstelde. Annemoon werd zijn laatste publicatie, en een van zijn mooiste.

In 1984 kreeg Wijn de Stripschapsprijs toegekend, de belangrijkste stripprijs in Nederland, en in 2005 werd hij geëerd met een tentoonstelling in het Stripmuseum in Groningen, waar hij met schilderijen en prachtige portretten uit de schaduw van Toonder trad.

Piet Wijn is 81 jaar oud geworden.

null Beeld
Meer over