Strijder tegen valsheid, smerigheid en corruptie

Vooral jonge Argentijnen vereerden hem als een held om zijn kritiek op de militaire junta.

ALLART HOEKZEMA

De Argentijnse schrijver Ernesto Sábato, die naar eigen zeggen 'afdaalde naar de hel' om de misdaden van 's lands laatste militaire dictatuur te onderzoeken, is zaterdag op 99-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in zijn huis in Santos Lugares in de provincie Buenos Aires.

Sábato, geboren op 24 juni 1911 in Rojas als zoon van een Italiaanse vader en een Albanese moeder, studeerde natuurkunde aan de universiteit van La Plata en werkte enige tijd in het laboratorium Curie in Parijs.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog verloor hij alle vertrouwen in de wetenschap en besloot hij zich toe te leggen op literatuur. Zijn beroemdste roman, De Tunnel, verscheen in 1948 en werd door schrijvers als Thomas Mann en Albert Camus bestempeld als een 'existentialistische klassieker'.

Ook schreef hij essays, waarin de marxistische inspiratie uit zijn jeugd gaandeweg plaats maakte voor een eigen 'existentialistische en christelijk-humanistische ideologie'. Hij steunde elke beweging die 'valsheid, smerigheid, corruptie en hypocrisie' aankaartte. In 1984 ontving hij de Cervantesprijs, de belangrijkste onderscheiding in de Spaanstalige literatuur.

'We kunnen niet leven zonder helden, heiligen en martelaren', is een veel geciteerde uitspraak van Sábato. Vooral Argentijnse jongeren en studenten vereerden hem als een held om zijn kritiek op de militaire junta die het land regeerde tussen 1976 en 1983. Na de terugkeer van de democratie wees president Raúl Alfonsín hem in 1984 aan als voorzitter van de Conadep, een commissie die de verdwijning van duizenden Argentijnen onderzocht. Het Conadep-rapport geldt nog steeds als het belangrijkste document over mensenrechtenschendingen tijdens Argentiniës wrede dictatuur.

De Argentijnse cineast Mario Sábato, Ernesto's zoon, verklaarde zaterdag: 'Mijn vader zei me dat hij wilde worden herinnerd als een driftkikker die in wezen een goed mens was.' De internationale boekenbeurs van Buenos Aires organiseerde zondag een eerbetoon aan 's lands 'laatste schrijver met de hoofdletter S'. 'Bedankt, maestro, voor je genialiteit en wijsheid', stond op een van de talrijke briefjes die zondag aan het hek van Sábato's huis hingen.

undefined

Meer over