Strijdende partijen Tadzjikistan eens over machtsdeling

DOESJANBE Het bewind van president Imomali Rachmonov en de islamitische rebellen van Tadzjikistan hebben na een burgeroorlog van vier jaar overeenstemming bereikt over een machtsdeling in het land....

Reuter, AP

Rachmonov heeft zijn verzet opgegeven tegen de gelijke vertegenwoordiging van de rebellen in een commissie van nationale verzoening. Beide partijen krijgen nu dertien zetels. Ook kwamen ze overeen dat de rebellen 30 procent van alle regeringsposten krijgen.

Rebellenleider Sayed Abdullo Nuri zal over twee weken uit ballingschap in Afghanistan terugkeren naar de hoofdstad Doesjanbe, het bolwerk van president Rachmonov, om voorzitter te worden van de verzoeningscommissie. Rachmonov en rebellenleider Nuri ondertekenden de overeenkomst vrijdag in de Iraanse stad Mashhad. Woensdag volgen verdere besprekingen in Moskou.

De leden van de verzoeningscommissie krijgen een tachtig man tellend team van lijfwachten, dat wordt samengesteld uit zowel regeringssoldaten als rebellen. In Dusjanbe vielen afgelopen week zeven doden bij schietpartijen.

Meer over