Strijdbaar Feyenoord op alle fronten beter dan PSV

De ploeg van Koeman excelleert en lijkt de tweede plek niet meer af te staan. Dat Ajax het kampioensfeest dus moet uitstellen, is mooi meegenomen.

EINDHOVEN - PSV - Feyenoord 0-2

Dat Feyenoord het kampioensfeest van Ajax met twee weken had uitgesteld, was een bijkomstigheid waar Ronald Koeman wel om kon grinniken. Maar als coach beleefde hij toch vooral plezier aan het geweldige optreden van zijn ploeg in Eindhoven, waar PSV op alle fronten werd afgetroefd.

De uitslag (0-2) was de voor PSV mildst denkbare afspiegeling van het werkelijke krachtsverschil. Want dat was enorm. Feyenoord was naar Eindhoven gekomen om de tweede plaats voor zich op te eisen en straalde dat in alles uit. Hier was een elftal in de meest letterlijke zin van het woord aan het werk, geen verzameling individuen, zoals bij de verbleekte opponent.

Twee momenten waren illustratief. Toen Ruben Schaken er halverwege de tweede helft in vrije positie niet in slaagde de volledig vrijstaande Graziano Pellè te bedienen, aarzelde de Italiaan eerst. Hij wilde eigenlijk boos worden maar beheerste zich en besloot daarna boven het hoofd te applaudisseren voor zijn teamgenoot. Acceptatie heet dat.

Een ander treffend moment van de juiste wedstrijdmentaliteit was zichtbaar bij de wissel van Joris Mathijsen. Met een grimmige blik pepte hij zijn medespelers in de 67ste minuut nog eens op. Kom op nou, hou vast! Aan alles was te zien dat Feyenoord een team met een missie was.

De eerste competitiezege van de club in Eindhoven sinds 2004 was er een van het collectief. Opnieuw spelend in het eerder ook tegen FC Groningen succesvolle systeem met vijf verdedigers en twee spitsen voelde Feyenoord zich zichtbaar op zijn gemak.

De defensie oogde solide en gaf nauwelijks kansen weg. Het middenveld, gevormd door Tonny Vilhena, Jordy Clasie en Lex Immers, heerste op een voor Koeman zeer geruststellende manier. Vrijwel elk duel werd gewonnen. Op karakter.

Topscorer Pellè kon kort voor rust zelfs twee riante kansen onbenut laten. Die missers, toen het nog 0-1 was, hadden Koeman niet verontrust. Vaak heeft Feyenoord zo'n voorsprong verspeeld. 'Maar soms voel je aan de agressiviteit in het elftal dat het wel goed zit.'

Die agressie was niet waarneembaar bij de tegenstander. Met welke instelling was Adam Maher bijvoorbeeld van huis gegaan? Je kunt een keer een mindere wedstrijd spelen, maar van de nu geblesseerde Ji-Sung Park had hij dit seizoen kunnen leren hoe je dat compenseert. Door alles te geven. Door je op een andere manier nuttig te maken.

Bryan Ruiz, de stilist die FC Twente kampioen maakte in 2010, mocht 90 minuten blijven staan. Daarin kostte het moeite je de prachtige aanvaller te herinneren die hij ooit was. Op de rechterflank stond een in balverlies grossierende dromer geparkeerd die zijn ploeggenoten vooral tot last was.

Ernest Faber, die de van zijn operatie herstellende Phillip Cocu deze periode vervangt als hoofdcoach, moet niet verrast zijn geweest dat hij alweer de derde nederlaag op rij mocht begroeten. Als PSV zo doorgaat, verdringt zelfs Heerenveen - dat twee punten minder heeft - de ploeg nog van de vijfde plaats.

Vijfde of zelfs zesde: de gedachte aan dit PSV in de play-offs voor het laatste Europese ticket zal de fans niet vrolijk stemmen. Want juist dan komt het aan op strijdlust. En kan de ploeg dat dan wel opbrengen?

'Het gaat bij ons allemaal een tempootje te laag', zei Faber. 'Je ziet de teleurstelling door het elftal gaan bij de eerste de beste tegenslag.' Dat zijn zorgwekkende teksten, met nog slechts twee speelronden te gaan.

Feyenoord kan in de thuiswedstrijd tegen Cambuur, over twee weken, de tweede plaats veiligstellen. Slaagt de ploeg daarin, dan draagt Koeman aan zijn opvolger Fred Rutten een elftal over dat zich opnieuw mag begeven in het voorportaal van de Champions League. Plaatsing voor de poulefase is dan nog een heel ander verhaal, maar dat is voor later zorg.

Na de tweede plaats in zijn eerste seizoen, 2011-2012, en de derde plaats in 2012-2013, is dat een prestatie die Koeman een gevoel van trots geeft. Al moest hij zondag erkennen dat het zoveel mooier had kunnen zijn als er niet zo veel punten waren gemorst tegen veel zwakkere opponenten.

'Dat weten we, maar dat moeten we achter ons laten', zei Koeman. 'Dit was een goede overwinning, een gigantische stap naar de tweede plaats. Ik denk dat we hebben aangetoond dat we beter zijn dan PSV.'

De zesde overwinning op rij, na eerdere zeges tegen Groningen, Heerenveen, Go Ahead Eagles, Heracles en RKC, werd vormgegeven door een rake kopbal in de 29ste minuut van Mathijsen uit een hoekschop van Vilhena.

Na talloze gemiste kansen sloeg Daryl Janmaat in de 76ste minuut toe. Dat deed hij met een vernietigend afstandsschot in het dak van het doel, na terugleggen door Pellè.

Het was de vorstelijke bekroning die paste bij deze teamprestatie die Feyenoord ook tot nadenken moet stemmen. Want waarom was deze houding niet veel vaker zichtbaar?

PAGINA 6-7: HOE MOET HET NU VERDER MET PSV?

Meer over