Strijd voor sierraad op het cv

Het is een mooie quizvraag, waar zelfs de grootste eurofielen over zullen struikelen: wie waren de lijsttrekkers in Nederland bij de Europese verkiezingen van 2004....

Peter de Waard

Antwoord: Camiel Eurlings (CDA), Max van den Berg (PvdA), Jules Maaten (VVD), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Hans Blokland (Christenunie/SGP), Erik Meijer (SP), Sophie in ’t Veld (D66) en Paul van Buitenen (Europa Transparant).

Voor enkele lijsttrekkers bleek Europa vooral een aardig opstapje te zijn naar een hogere roeping. Eurlings werd minister en Van den Berg commissaris van de koningin in Groningen. Anderen raakten in de vergetelheid. Niettemin zullen politici ook in de komende maanden hun cv willen verrijken met het lijsttrekkerschap bij de nieuwe Europese verkiezingen die in juni 2009 plaatsvinden.

D66 is de eerste partij waarin het pleit echt is beslecht. Sophie in ’t Veld, die zich heeft geprofileerd als een onvermoeibaar vechtster voor burgerrechten en privacy, zal opnieuw de lijst aanvoeren. Zij is de enige kandidaat. ‘Ik moet het wel heel bont maken om niet te worden gekozen’, grapt ze zelf. In ’t Veld bevalt het uitstekend in Brussel en Straatsburg, waar ze door de wol is geverfd. Ze zal met name de strijd in de VVD volgen, waarmee ze de fractie Liberalen en Democraten voor Europa vormt.

In het CDA is het Kamerlid Wim van de Camp naar voren geschoven. Het congres beslist op 8 november.

Vier gegadigden hebben in de PvdA hun kandidatuur zelf naar buiten gebracht: de Amsterdamse oud-wethouder Hannah Belliot, europarlementariër Thijs Berman, oud-campagneleider Jacques Monasch en ex-Kamerlid Kris Douma. De naam van de vijfde kandidaat is nog onbekend.

Binnen de VVD strijden het Tweede Kamerlid Hans van Baalen (eurosceptisch) en europarlementariër Toine Manders (eurofiel) om het lijsttrekkerschap. Op 13 oktober wordt de naam bekend.

SP, ChristenUnie/SGP, Groenlinks en PVV zijn nog volop bezig met de procedure. De beweging van Rita Verdonk doet niet mee.

Peter de Waard

Meer over