Strijd tussen Libische milities laait op rond vliegveld van Tripoli

Rivaliserende milities hebben gisteren felle strijd geleverd om de internationale luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli. Er vielen zeven doden en 36 gewonden. Alle vluchten werden geannuleerd. Het vliegveld blijft ten minste drie dagen dicht.

TRIPOLI - De hele dag werden explosies en geweervuur gehoord rond de luchthaven, die in handen is van strijders uit de westelijke stad Zintan. Zwarte rookwolken hingen boven het vliegveld. Wie de aanvallers waren, is niet duidelijk. Mogelijk gaat het om rivalen uit de westelijke stad Misrata.

Op een plaatselijk tv-station was te zien dat strijders in militaire voertuigen met zware wapens het vuur openden op het vliegveld. Een getuige op het vliegveld zei dat de aanval was afgewend. In de loop van de middag luwden de gevechten.

Strijders uit Zintan kregen de luchthaven kort na de val van kolonel Kadhafi in 2011 in handen. De autoriteiten in Tripoli vinden dat het vliegveld zou moeten worden overgedragen aan de regering, maar die is afhankelijk van milities. De mannen uit Zintan worden betaald door de overheid, maar laten zich weinig gelegen liggen aan het centraal gezag.

Leger en politie zijn zwak, elkaar bestrijdende milities kunnen hun gang gaan. Sinds de val van Kadhafi verkeert Libië in staat van anarchie. De aanval op de luchthaven van Tripoli is de ernstigste uitbarsting van geweld in de hoofdstad sinds vorig jaar november tientallen doden vielen bij gevechten tussen militieleden en gewapende burgers.

Het land is in afwachting van de uitkomst van parlementsverkiezingen die eind vorige maand zijn gehouden. De autoriteiten hadden gehoopt dat de gang naar de stembus zou leiden tot versterking van het staatsgezag en vermindering van de spanningen. Maar die liepen juist op nadat leden van de kiescommissie hadden erkend dat er is gefraudeerd.

Kort voor de gevechten bij de luchthaven uitbraken, hadden de Verenigde Staten gewaarschuwd dat het geweld in Libië zich dreigt uit te breiden. Vanwege de verslechterde veiligheidssituatie hebben de Verenigde Naties tientallen medewerkers geëvacueerd.

In Libië staan milities uit steden tegenover tribale strijdgroepen en extremistische moslimstrijders tegenover gematigde krachten.

undefined

Meer over