Strijd tegen terreur zal ETA raken

De aanslagen in de Verenigde Staten en de internationale 'kruistocht' tegen het terrorisme zullen de bewegingsvrijheid van de Baskische ETA beperken....

Opvallend is dat de ETA sinds 11 september geen enkele aanslag heeft uitgevoerd. De groepering was tot kort voor de gebeurtenissen in de VS verwikkeld in een heftig offensief. De hele zomer zijn de aanslagen met steeds zwaardere autobommen in heel Spanje elkaar opgevolgd, waarbij met name ook vliegvelden een belangrijk doelwit vormden. Nieuwe aanslagen zouden echter de aandacht van de hele wereld trekken en niet langer worden beschouwd als een puur binnenlands probleem van Spanje.

Batasuna (Eenheid), onder welke nieuwe naam de politieke tak van de ETA sinds kort opereert, heeft tot twee keer toe de aanslagen in de VS veroordeeld als 'onaanvaardbaar omdat zij een blinde aanval op de burgerbevolking waren'. Bomaanslagen van de ETA veroordeelt Batasuna nooit, hoeveel slachtoffers daarbij ook vallen. Maar de partij, die een onafhankelijk Baskenland nastreeft, verweet de internationale gemeenschap ook de aanslagen te misbruiken voor het versnellen van de 'repressieve acties tegen nationale bevrijdingsbewegingen'.

De Spaanse regering gaat ervan uit dat de nieuwe activiteiten van de VS en vooral de EU tegen het terrorisme de slagkracht van de ETA zullen ondermijnen. De terroristische groep zal dit in eerste instantie vooral voelen in de bewegingsvrijheid van haar activisten, de aanschaf van wapens en explosieven en de financiering.

Dankzij de nauwere samenwerking tussen de Spaanse en de Franse politie zijn de ETA kort voor de aanslagen in de Verenigde Staten enkele harde klappen toegediend. Zo werden onder meer drie complete commando-eenheden in Baskenland en Barcelona opgerold. Afgelopen weekeinde arresteerde de politie in Frankrijk Asier Oiartzabal, de leider van het logistieke apparaat van de ETA, dat hierdoor volgens de Spaanse minister Rajoy is onthoofd.

Dat de ETA niet van plan is een einde aan de terreur te maken, blijkt uit het feit dat Oiartzabal werd gepakt terwijl hij een overval op een opslagplaats van explosieven in Frankrijk voorbereidde. Bij zo'n overval begin dit jaar in de buurt van Grenoble maakte een ETA-commando 1600 kilo dynamiet buit. De helft daarvan is inmiddels gebruikt voor het vervaardigen van autobommen.

Het Spaanse weekblad El Tiempo meldde gisteren dat Mikel Albizu, een van de politiek leiders van de ETA, dit jaar drie ontmoetingen heeft gehad met vertegenwoordigers van het netwerk van Bin Laden. Bij twee van die ontmoetingen in Malaga en Barcelona zou Mohamed Atta, een van de zelfmoordpiloten van het WTC, aanwezig zijn geweest, naast Mohamed Bensakhria. Deze Algerijn, die wordt beschouwd als een van de belangrijkste mannen van Bin Laden in Europa, werd in juli in Malaga gearresteerd en uitgeleverd aan Frankrijk.

El Tiempo schrijft dat de ETA de vertegenwoordigers van Bin Laden hadden voorgesteld samen een aanslag te plegen op de Europese top begin volgend jaar in Barcelona, tijdens het Spaanse voorzitterschap van de EU. De ETA zou de autobommen leveren en de islamitische organisatie de zelfmoordchauffeurs.

Meer over